Nyheter

Bygger upp Filippinerna efter stormen

Mer än 5 000 människor dog när stormen Haiyan drabbade Filippinerna. Björn Olsson, elektriker på Bravida, åkte till staden Tacloban för att bidra i återuppbyggnaden.

Över 5 000 människor dog och 4 miljoner blev hemlösa när Haiyan, den kraftigaste tyfon som någonsin uppmätts, drog in över önationen Filippinerna i november.

Elektrikern Björn Olsson har precis kommit hem efter två veckor i landet. Via Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har han varit del i ett team som byggt upp ett basläger och kontor åt FN i den hårt drabbade staden Tacloban.

Hur var det?

–  Slitigt. Vi jobbade från morgon till kväll. Hela staden var förstörd. Det var mer förstört än det var på Haiti. Här har allt förflyttats över stora områden.

Hur var situationen för människorna?

–  När vi kom dit var det väldigt dåligt. Det låg liksäckar efter vägarna och människor hade ingenstans att bo. Efter två veckor när vi skulle åka hem hade det blivit lite bättre. Man hade börjat bygga upp igen och vissa affärer hade öppnat.

Du har arbetat vid andra hjälpinsatser tidigare, bland annat i Haiti. Hur hanterar du lidandet i krisdrabbade områden?

–  Man får göra som brandmän och andra räddningsarbetare och koppla bort sånt, det går inte att tänka så. Man vet vad som kommer att hända när man kommer dit så man får ställa in sig på det.

Vad är det som får dig att vilja åka iväg och hjälpa till?

–  Det är svårt att förklara. Det är bara något man vill göra.

Hur är det att komma tillbaka till Sverige?

–  Det är skönt att komma hem igen och få igång vardagen. Jag har varit ledig ett tag och börjar jobba imorgon igen. Man ska vara glad att man bor i Norden, vi har det bra här.

Marie Bergström
[email protected]