Nyheter

Bygger världens högsta trähus

Mjöstornet. Bild: People Voll Arkitekter.
Arthur och Anders Buchardt på AB Invest AS och entreprenören HENT AS har ingått totalentreprenadkontrakt för bygget av Mjöstornet i Brumunddal. 
Det blir världens högsta trähus med sina 18 våningar och 80 meter.

Samtidigt har HENT AS tecknat avtal med Moelven Limtre AS. Företaget i Moelven blir totalunderentreprenör och ska leverera limträ, kerto- och massivträkonstruktioner för bygget av tornet och simhallen i projektet.

Mjöstornet omfattar totalt cirka 15 000 kvm, sträcker sig över 18 våningar och innehåller bland annat lägenheter, hotell, kontor, restaurang och tillhörande gemensamma utrymmen. Totalhöjden är på över 80 meter.

Kontraktssumman för HENT AS är värd omkring NOK 500 miljoner exkl. moms. För Moelven Limtre är avtalet med HENT AS värt NOK 47 miljoner exkl. moms.

Projekteringen är redan igång och start på byggplatsen är beräknad till den 1 april 2017. 

Enligt byggherren och investeraren Arthur Buchardt innehåller projektet även en modern sim- och badanläggning på cirka 4 000 kvm – med ett fint läge med Mjösa som närmaste granne och Ringsaker kommun som operatör. 

– Huvudkonstruktionen är baserad på limträ med stabiliseringselement bestående av en kombination mellan limträ och kerto, och fasader som element i trä. Detta är ett svar på det ”gröna skiftet” och ett bevis på att trä är ett material som kan utmana traditionella lösningar även på höjden, samt möjliggöra klimatriktigt byggande bara man tänker tillräckligt offensivt, säger byggherren Arthur Buchardt, i ett pressmeddelande.

Moelven Limtre AS blir total-underentreprenör för bygget av höghus och simhall i projektet. Det är ett av företagets största avtal någonsin, enligt chefen för Moelven Limtre AS, Rune Abrahamsen.

Sweco AS i Lillehammer utför projekteringen av konstruktionen för Moelven Limtre och Ringsaker Takelementer AS monterar träelementen.