Nyheter

Bygget 300 miljoner dyrare

Malmös nya fotbollsarena är snart klar. Men med färre läktarplatser och en högre byggkostnad. Peab höjde summan med 300 miljoner kronor.

Byggkostnaden för Swedbank stadion steg på några år från 398 till 695 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Höjningen beror till stora delar på att stadion byggts ut med bland annat en skola och kontorslokaler, men också på grund av en felräkning, fortsätter tidningen.

Totalentreprenör för bygget är Peab. De hävdar att konsultföretaget WSP, som gjorde en kostnadsutredning av projektet 2005, missat kostnader för delar av Stadions stomme, fasad och tak. I slutändan har Malmö stad och andra finansiärer fått skjuta till pengar för att kunna slutföra projektet.

Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB, har beställt och äger Stadion. Det var här som beslutet om ytterligare investeringar utöver den ursprungliga planen togs. Ordförande i bolaget är Mats Leifland. Han är också vice vd på entreprenören Peab. Men dubbelrollen är inte ovanlig enligt Leifland.

— Mitt ansvar när det gäller Swedbank stadion är att driva fastighetsbolaget. I det här projektet har jag ingen koppling alls till entreprenadsidan, säger han till Sydsvenskan.