Nyheter

Bygget som trotsar krisen

Kris och uppskjutna byggprojekt. Men jultraditionerna ställer man inte in så lätt. För tolfte året i rad byggs en av världens högsta granar på Skeppsbron i Stockholm. <br></br> — Egentligen är det inte en utan mellan 20 och 30 granar, avslöjar

Det är Stenbecksägda Kinnevik som gjort till tradition att skänka en gran åt Stockholmarna. En av världens högsta granar lär det vara.

Granen som är 37 meter hög har hämtats i Korsnäs skogar i Tierps kommun. Men den duger inte som den är utan genomgår en rejäl skönhetsoperation innan den visas upp festklädd med glitter och ljus till första advent.

Granprojektet är i själva verket ett bygge som kräver sin hantverksskicklighet. Alla grenar sågas av så att bara stammen återstår. Sen jobbar arbetslaget från en skylift, från toppen och ner.

— Vi börjar med att sätta fast sju-åtta hela granar i toppen, säger Magnus Keil, vars företag Euro Media fått bygguppdraget.

Därefter hängs rörstativ utefter stammen. Magnus Keil står på marken och täljer till grenar som hans kolleger Ola Bodén och Per Jadelius i skyliften hissar upp och sätter på plats.

När de kommer längre ner på granen kan inte rörstativen användas längre för då skulle rören synas.
— Då borrar vi stora hål i stammen, täljer till grenarna så att de stämmer precis i hålet och skjuter sedan fast grenarna med spikpistol uppifrån, säger Magnus Keil.

Längst ner på granen är precisionen viktig för där syns alla misstag. Men Magnus Keil är van vid att skapa fina kulisser — företaget bygger annars scenografi för TV och film.

När de sedan dekorerat julgranen och Kinneviks kontor intill är bygget klart. Bara snön och tomten saknas.

Julgransbygget klart till första advent

Byggherre:Kinnevik.

Entreprenadform: Delad entreprenad.

Entreprenör: Euro Media.

Byggstart:Slutet av oktober.

Färdigställt: Första advent.

Projektvärde:Oklart (löpande räkning).

Platschef:Magnus Keil.

Arbetslag:Ola Bodén, Per Jadelius, Björn Jadelius och Anders Blomberg.