Nyheter

Byggfacket strider för den svenska modellen

Inne i riksdagshuset debatterades Lavalmålet och svenska kollektivavtal. Utanför stod Byggettan och samlade namnunderskrifter till försvar för den svenska modellen.

Listorna med uppropet för det svenska kollektivavtalet och den svenska modellen hade samlat knappt hundra namn när interpellationsdebatten närmade sig slutet. Ombudsmannen Per Mangs från Byggettan inom Byggnadsarbetareförbundet var positiv.

— Det här är nog fel ställe att stå på egentligen, de flesta som går här är turister, säger han.

Men innan debatten tog sin början inne i riksdagshuset hann ett antal riksdagsmän från Vänsterpartiet skriva under uppropet.
— Rolle, var det inte en moderat som skrev under också, frågar Per Mangs sin kollega, som dock rycker frågande på axlarna.

Strax får han två till underskrifter från Ann-Gerd Milton från Falköping och Ann Österberg från Tidaholm. De är båda i Stockholm för att delta i IF Metalls kongress och passade på att visa stöd för de fackliga kollegornas upprop.

— Det är en självklarhet att vi ska ha kollektivavtalen kvar, annars kör de över oss! Vi måste värna arbetarnas rättigheter, säger Ann-Gerd Milton.
— Och stärka kollektivavtalen, fyller Ann Österberg i.

Byggettan såg tisdagens namninsamling som ett startskott för en tuffare debatt om den svenska modellen och vad resultatet av EG-domstolens beslut i Lavalmålet kan och bör leda till.
— Vi har fått signaler på att regeringen börjar lyssna, även om de kanske inte köper vår skrivelse här rakt av, säger Per Mangs.

Kraven som ombudsmännen samlade namnunderskrifter till:

  • Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.
  • Rätten att ta till stridsåtgärder ska finnas kvar
  • Regeringen måste samverka med Svenskt Näringsliv och LO, TCO och Saco.