Nyheter

Byggfel för 270 miljoner

Det började när att de boende klagade över svikt i parketten. I golven fanns mögel så samtliga golv i de 48 lägenheterna fick rivas upp. Nu måste även ytterväggarna rivas och återuppbyggas. <br></br> Totalt beräknas felen kosta omkring 270 mi

Efterfrågan var stor på lägenheterna med utsikt över Mälaren. SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, är byggherre för bostäderna i Mälarhöjden i södra Stockholm.

Bolaget hade egen projektledning och en delad entreprenadform. Men i en överhettad konjunktur hade de fel projektledning och fel entreprenörer.

Den slutsatsen har SBC själva dragit när de sett resultatet: byggfel för 270 miljoner kronor.
— Det här är lika allvarligt som i Hammarby sjöstad, säger fuktexperten Bengt Lindblom på Grontmij, som kallades in som konsult av SBC.

I golven hade en plastfolie placerats fel, närmast parketten i stället för direkt på betongen.
— När vi rev upp såg vi fukt och att det börjat mögla, säger Bengt Lindblom.

Bengt Lindblom började även undersöka väggarna och såg att det läckt in vatten. Metoden med enstegstätning har använts men det är inte det som är problemet i detta fall.

— Min bedömning är att felen beror på att utfackningsväggarna stått oskyddade, dels när de monterats och dels på arbetsplatsen, och attd et är därför det kommit in fukt, säger Bengt Lindblom.

Utfackningsväggarna måste rivas ner så att bara träregelstommen blir kvar och därefter fuktbesiktigas innan man kan bygga upp väggarna igen.

SBC har tidigare avsatt 161 miljoner kronor på grund av byggfelen och avsätter nu ytterligare 110 miljoner kronor. De boende erbjuds ekonomisk kompensation.