Byggfelsförsäkring kan slopas

Byggfelsförsäkring kan slopas
Den kritiserade byggfelsförsäkringen hjälper sällan fastighetsägare som hamnat i kläm. Nu kan försäkringen tas bort.
Den kritiserade byggfelsförsäkringen hjälper sällan fastighetsägare som hamnat i kläm. Däremot är den lönsam för aktieägarna. Nu kan försäkringen tas bort.

Enligt en granskning som SVT genomfört har Gar-Bo Försäkring de senaste tio åren haft en vinstmarginal på i genomsnitt 65 procent på byggfelsförsäkringen. Alltså 65 kronor för varje hundralapp som byggherrar betalar.

Alla som bygger hus måste teckna byggfelsförsäkring och under de senaste åren har flera miljarder betalats in. Men många vittnar om svårigheter att få ut pengar på sin försäkring. Inte minst familjer med fuktskadade hus, där tekniken enstegstätad putsfasad använts.

Lennarth Åstrand, vd för Gar-Bo AB, säger till SVT att pengarna behövs i bolaget.

– Finansinspektionen och regelverket i Europa kommer att kräva att vi har större kapital i Gar-Bo Försäkringar. Vi kommer behöva fyrdubbla vårt kapital. Det jobbar vi med nu.

Gar-Bo AB ägs av ett antal privatpersoner via flera bolag. Under de senaste tre åren har de tagit emot sammanlagt 123 miljoner kronor i aktieutdelning. Lennart Åstrand säger att aktieutdelningarna är tillfälliga och går till den köpeskilling som han och de andra ägarna lade när de tog över företaget.

Nu kan byggfelsförsäkringen dock tas bort och ersättas med en åtgärdandeförsäkring. Det föreslår regeringens utredare i ett förslag som kommer att lämnas till bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Förslaget innebär att försäkringsbolaget ska åtgärda felen och sedan kräva eventuell återbetalning från byggföretaget, skriver Byggindustrin i sitt kommande nummer enligt SVT.

Marie Bergström
[email protected]

 

Relaterade artiklar

Byggfelsförsäkringen tas bort
Byggfelsförsäkringen ersätts