Nyheter

Byggföretag ändrar bostadsavtal

I finanskrisens spår har antalet bostadsköpare som velat hoppa av sina bostadsrättsköp ökat. Flera byggföretag, med Skanska i spetsen, har fått hård kritik för sina avtal. Nu väljer flera av dem att ändra villkoren för att locka tillbaka bostadsköparna.

Svenska Dagbladets rundringning visar att såväl Skanska som JM, Peab och HSB Bostad ser över sina villkor vid bostadsköp. Ett ökat antal fall där köpare av nyproducerade bostäder inte fått sina tidigare hem sålda, eller fått dem sålda till avsevärt lägre pris än planerat, ligger bakom kursändringen.

NCC har tidigare infört öppet köp på bostäder för att locka tillbaka oroliga bostadsköpare, där kunder kan bryta avtalet om de inte får lån eller sina bostäder sålda. Nu väljer även Skanska att se över sina avtal.

— Vi jobbar med ett förslag, ”Trygg bostadsaffär”, som innebär betydligt tryggare köp. Vi vill inte riskera att någon går i personlig konkurs efter att ha tecknat ett förhandsavtal med oss, säger Björn Nilsson, informationschef på Skanska Bostadsutveckling, till SvD.

Skanska har fått hård kritik för sina villkor vid bostadsköp, enligt tidningen har företaget ”bland de sämsta villkoren sett ur köparens synvinkel”. Vid avhopp får bostadsköparen stå för de 50 000 kronor som betalats i samband med att det bindande förhandsavtalet undertecknats, samt betala mäklararvode och eventuella tillval. Dessutom får köparen betala den mellanskillnad som kan uppstå vid försäljningen av bostaden nu i kristider, jämfört med priset som kunden tecknade sig för när avtalet skrevs.

JM meddelar till Svenska Dagbladet att ett utökat trygghetspaket för nya kunder är på gång. Peab ser över sina avtalsformer generellt och HSB Bostad har sänkt handpenningen från maximalt 100 000 kronor ner till 30 000 kronor.