Nyheter

Byggföretag positiva efter Riksbankens besked

Byggcheferna Per-Martin Eriksson och Kjell Jansson välkomnar Riksbankens beslut att sänka reporäntan med 1,75 procentenheter. <br></br>— Det är väldigt, väldigt positivt, säger Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad. <br></br&gt

På torsdagsförmiddagen meddelade Riksbanken att man chocksänker reporäntan med 1,75 procentenheter. Därmed är reporäntan nere på 2 procent.

En kraftig sänkning av räntan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning, resonerar Riksbanken. Men nu kommer det inte att bli några fler sänkningar. Riksbanken bedömer att räntan kommer att ligga kvar på 2 procent under 2009.

Sedan i oktober har det skett en oväntat snabb och tydlig försämring av konjunkturen, skriver Riksbanken på sin hemsida. Och konjunkturen bedöms fortsätta att försvagas även framöver.

Per-Martin Eriksson, vd på Veidekke Bostad, välkomnar Riksbankens sänkning.
— Det är väldigt, väldigt positivt. Nu är det bara att hoppas att bankernas marginaler inte bara ökar utan att det kommer kunderna till godo. Det viktigaste för oss är att det finns kapital att låna i byggkreditiv och att kunden får låna till ny bostad och får rimliga villkor, säger han.

Veidekke Bostad varslade på onsdagen 20 av sina anställda tjänstemän. Om sänkningen av reporäntan kommer att förändra läget för företaget tycker Per-Martin Eriksson är för tidigt att säga.

— Det kommer att ta tid innan vi ser effekter på marknaden. Men det finns en förhoppning att bostadsmarknaden stabiliseras under kvartal ett, säger han.

Även Kjell Jansson, vd på Besqab, är positiv till sänkningen.
— Det var mer än vad jag hade hoppats på. Nu har Riksbanken gjort vad man kan önska av dem, nu är det viktigaste att bankerna är följsamma i sin räntesättning, säger han.

I det allra mest positiva scenariot tror Kjell Jansson att sänkningen av reporäntan kan få bukt med lågkonjunkturen.
— Om bankerna följer efter kommer hushållen att få en ökad disponibel inkomst eftersom många har rörliga lån. Då förbättras hushållens ekonomi och de har råd att köpa bilar och bostäder.

Men en normaliserad bostadsmarknad tror han kommer att dröja, även om bankerna sänker sina räntor lika mycket som Riksbanken.
— Det tar tid innan det biter. Nästa höst kanske det är mer normaliserat, men det är nog en ganska optimistisk bedömning, säger han.

Sänkningen av reporäntan kommer att genomföras den 10 december.

Viktigaste styrräntan

Reporäntan är den viktigast styrräntan. Reporäntan anger den ränta vartill bankerna får låna likvida medel från Riksbanken och räntan för deras lån till Riksbanken. Reporäntan är numera det dominerande penningpolitiska instrumentet bland världens centralbanker.

Källa: Nationalencyklopedin