Nyheter

Byggföretag tävlar i höjd

Då: tre våningar. Nu: 20—30 våningar. Höga hus är svenska byggares nya trend.

New York har 381 meter höga Empire State Building och Chicago har 442 meter höga Sears Tower. Två giganter och klassiker kända över hela världen. Det var också i dessa två amerikanska storstäder som de första skyskraporna byggdes i slutet av 1800-talet. En si så där 42 meter upp i luften. En blygsam höjd i dag, men med dåtidens mått räknat gigantiska hus.

1924 byggdes Kungstornen i centrala Stockholm. 60 meter höga och Europas två första skyskrapor. Men det har inte hänt så mycket på höjden i Sverige de senaste 70 åren. Under 1970- och 80-talet i Sverige skulle husen vara låga och täta. De senaste åren har dock flera svenska skyskrapor byggts — och fler är på väg. Det handlar om både hotellbyggnader och bostadshus över hela Sverige.
— Det finns en vilja att bygga hus som syns, vilket inte har funnits tidigare i Sverige, säger Håkan Danielsson, ansvarig för kommersiell projektutveckling på Skanska.

Turning Torso i Malmö tornar upp sig nästan 200 meter mot den skånska himlen och mot kontinenten. Den har blivit en symbol för Malmö.
I Stockholm ska flera skyskrapor byggas. I Kista i nordvästra Stockholm kommer inom några år ett hotell med 41 våningar, nästan 130 meter högt, att stå klart. På andra platser planeras nya höghus i huvudstaden.
— Det är ett sätt att få Stockholm på världskartan. Med hus som syns, säger Håkan Danielsson.
— Men här i Sverige har vi låga byggnader jämfört med andra länder.

Varför byggs det höga hus i Sverige just nu?
— Det finns flera orsaker. Men en är förstås att det finns en vilja från både myndigheter och byggare. Samtidigt är det ett bra sätt att inte behöva belasta mer landyta, säger Håkan Danielsson.

I faktarutan här intill kan ni se några av världens och Sveriges högsta byggnader. Som ni ser har Sverige en bra bit upp till toppen.

Några av världens högsta skyskrapor:

Burj Dubai i Dubai — 591 meter.
Taipei 101 i Taipei — 509 meter.
Petronas Tower 1 i Kuala Lumpur — 452 meter.
Petronas Tower 2 i Kuala Lumpur — 452 meter.
Sears Tower i Chicago — 442 meter.