Nyheter

Hjälpte byggföretag att tvätta pengar via ”fejkade” fordonsköp

Senaste konkurserna inom byggbranschen. Foto: Getty images
De senaste konkurserna inom byggbranschen. Foto: Getty images

Fem personer på ett bilföretag står åtalade för grova ekobrott i en penningtvättshärva kopplad till byggbranschen.

Oseriösa byggbolag med kopplingar till organiserad brottslighet har i stor skala börjat använda sig av bilbranschen för att tvätta pengar och frigöra medel till svarta löner.

Det misstänkte Skatteverket redan 2019, som en del i en omfattande utredning mot ett bilbolag som har exporterat hundratals bilar till Ukraina.

Nu pågår en rättegång i Södertörns tingsrätt mot fem personer. De står åtalade för grova ekobrott, så som näringspenningtvätt, bokföringsbrott och medhjälp till de olika brotten.

Skatteverket har i sin utredning – som ledde fram till en ekobrottsanmälan – identifierat ett flertal byggbolag som gjort stora inbetalningar till bilbolaget kopplat till fordonsköp. Byggföretagen har dock aldrig blivit registrerade som ägare till några bilar, enligt Skatteverket, som misstänker att det handlar om ett nytt tillvägagångssätt för att undanhålla stora summor från staten. Tidigare har användandet av osanna fakturor varit det primära sättet att dölja liknande transaktioner.

De fem åtalade, bosatta i södra Stockholmsområdet, ska enligt utredningen ha tagit emot tiotals miljoner kronor som en del i upplägget med byggbolagen. Åtalspunkterna gäller grov näringspenningtvätt samt flera fall av grova bokföringsbrott under de senaste åren. Bilföretaget i centrum av härvan upptaxerades av Skatteverket i fjol.

Rättegången avslutas den 17 december.

Text: Fredrik Johansson, Nyhetsbyrån Sirén