Nyheter

Byggföretagare överklagar i härvan runt Brf Ida

Det finns inga bevis för att en tidigare byggföretagare fälld i härvan runt bostadsrättsföreningen Ida i Malmö begått mutbrott. Det hävdar mannen, tidigare vd i ett byggbolag, i ett överklagande till Högsta domstolen.

Ex-vd:n dömdes i hovrätten till fyra månaders fängelse för grovt givande av muta. Enligt utredningen gav han bland annat en splitterny BMW 740 åt föreningens dåvarande ordförande. I överklagandet yrkar han på ett frikännande, eller i andra hand att straffet kortas ned.
Han har under hela rättsprocessen förnekat brott och sagt att anbudsförfarandet gick rätt till och att han inte haft en nära relation till föreningens ordförande.

Däremot har han erkänt att han efter att han ”varit behjälplig” med att förskottera ordförandens utlägg i samband med en resa utomblands och ett inköp av en klocka, men att dessa pengar betalats tillbaka till honom. Bilen hävdar han att han lånade ut under en begränsad tid. 

Den tidigare bygg-vd:n är sedan tidigare, i ett separat mål, dömd till 2,5 års fängelse för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll i den omfattande härvan runt Brf Ida. 

Även två andra dömda i muthärvan, dömda för grovt givande av muta, respektiva grovt tagande av muta, har lämnat in överklaganden till Högsta domstolen.