Nyheter

Byggföretagen larmar om arbetsbrist

Varslen ökar inom byggbranschen. Bild: Gettyimages
Varslen ökar inom byggbranschen. Bild: Gettyimages

60 byggföretag ringde in till Byggföretagens rådgivning i november med ärendet arbetsbrist/varsel. Det är nästan lika många som hörde av sig under den första corona-vågen. Enligt Byggföretagen finns en stor oro för fortsatta varsel.

”Nu börjar den bistra konjunkturen märkas hos byggföretagen”, skriver Byggföretagen på sin webbsida och syftar på allt fler samtal från byggföretag handlar om arbetsbrist.

– Många av samtalen handlar om hur man som arbetsgivare ska gå tillväga vid uppsägning på grund av arbetsbrist, vilken uppsägningstid som gäller och de nya reglerna i Lagen om anställningsskydd, LAS. Vi går då tillsammans med arbetsgivaren igenom den steg-för-steg-guide gällande arbetsbrist som finns i Arbetsgivarguiden samt de mallar som finns för att verkställa uppsägningarna efter genomförd MB-förhandling, säger Helena Alkhamisi, ansvarig för Rådgivningen inom kollektivavtal och arbetsrätt på Byggföretagen.

Arbetsbrist – enskilt största sakområde

Under november var arbetsbrist det enskilt största sakområde som medlemmarna hade frågor om när de ringde Rådgivningen. Antalet samtal närmar sig nu snabbt toppen från mars 2020, då den första corona-vågen ledde till många frågor i samma ämne.

I november var drygt 60 inkommande samtal kopplade till arbetsbrist/varsel, enligt Lars Kriss på Byggföretagen.

– Företagen som hör av sig till Byggföretagens rådgivning är framför allt små- och medelstora företag, säger han.

Många varsel i Stockholms län

Någon ljusning är heller inte att räkna med framöver.

– Hög inflation och stigande räntor får bygginvesteringarna i Sverige att sjunka tio procent nästa år. Byggföretagen bedömer att det finns en stor oro för fortsatta varsel bland våra medlemsföretag, säger Lars Kriss.  

En titt på Arbetsförmedlingens hemsida över varsel om uppsägning i oktober för byggbranschen visar att Stockholms län (132 inskrivna) är hårt drabbat, även Östergötland (84) och Skåne (94) har många varsel.