Hissolyckan

Allvarlig hissolycka på bygge – oklart om skadeläget

En bygghiss rasade på måndagen 20 meter i Sundbyberg. Flera personer uppges vara allvarligt skadade Foto: Claudio Bresciani / TT
En bygghiss rasade på måndagen 20 meter i Sundbyberg. Flera personer uppges vara allvarligt skadade Foto: Claudio Bresciani / TT

På måndagsmorgonen rasade en bygghiss 20 meter. Ombord ska det ha befunnit sig fyra till fem personer.

Olyckan inträffade vid tiotiden på måndagsmorgonen vid projektet Ursviks Torn där entreprenören Andersson Company uppför 177 lägenheter på uppdrag åt Magnolia Bostad. Flerfamiljshuset kommer bli 14 våningar högt.

Räddningstjänst och ambulansen ryckte ut till platsen med flera enheter och polisen upprättade avspärrningar kring olycksplatsen.

– Det är en bygghiss som rasat cirka 20 meter. Fyra till fem personer är allvarligt skadade, säger Kurt Jonsson vid räddningstjänsten till TT.

Det är företaget Alimak som är tillverkare av hissen. Det handlar om en Alimak Scando 650 som är en ”standardhiss” och har tillverkats i minst 20 år och används runt om i världen, enligt företaget.

”Det är en mycket tragisk händelse som inträffat och våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi samarbetar fullt ut med berörda myndigheter för att ta reda på vad som har inträffat, och vi har ett team på väg till platsen för att fullt ut kunna delta i utredningen” skriver presschefen Johnny Nylund på Alimak i Sverige i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Expressen har tillverkaren sålt vidare till ett uthyrningsbolag, som också uppges ha varit de som installerade den. Alimak bistår nu Polisen i utredningsarbetet med tre experter från företaget.

Vad som orsakat olyckan är fortfarande okänt.

– I nuläget hanteras det som en arbetsplatsolycka sen kommer vi göra en undersökning längre fram. Vi kan inte uttala oss om de skadade ännu, säger Anders Bryngelsson, Polisens presstalesperson.

En förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott. Förhör hålls med vittnen på plats. En teknisk undersökning kommer utföras för att ta reda på orsaken till händelsen.

– Förundersökningen har inletts eftersom det finns anledning att anta att arbetsmiljöbrott i flera fall har begåtts. Det finns i dagsläget ingen misstänkt. Skadeläget för de inblandade är för närvarande oklart, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Med anledning av att de inblandade personerna inte är identifierade och anhöriga inte är underrättade kommer inte polisen kommunicera om tillståndet för de drabbade i nuläget.

I december köpte CBRE Investment Management projektet i projektstadiet.

Byggstart skedde sommaren 2022 och projektet förväntas vara färdigställt under 2025.

Artikeln uppdateras när nya uppgifter om de skadade framkommit.