Nyheter

Byggjobbare inför rätta <br></br> för fallolycka

Två byggnadsarbetare lossade på ett skyddsräcke för att kunna lasta tegelpannor. Kort därefter föll en snickare genom räcket och skadades svårt. Nu åtalas de två för arbetsmiljöbrott.

Samtliga tre inblandade byggnadsarbetare var anställda vid ett inhyrt byggföretag, skriver Blekinge läns tidning. Två av dem lossade på skyddsräcket för att lasta tegelpannor på taket till kanslibyggnaden på Marinbasen i Karlskrona.

En kvart därefter lutade sig deras arbetskamrat, en snickare, mot skyddsräcket som inte satts fast igen och föll fem meter ner till marken. Snickaren fick livshotande skador, han fick bland annat blödningar i hjärnan och bröt ben och bäcken.

Det vanliga är att arbetsledaren eller chefen för en byggarbetsplats åtalas för arbetsmiljöbrott. Men här hade de två byggjobbarna inte fått tillstånd av arbetsledningen att lossa räcket, eller informerat övriga som jobbade på bygget om att så skedde.

Enligt Blekinge läns tidning har de två åtalade hävdat att en arbetsledare sagt att ”så gör man ibland”. Men åklagaren valde att ställa dem till svars som misstänkta för arbetsmiljöbrott.