Nyheter

Byggkonkurserna har ökat i år

Hittills i år har antalet konkurser ökat med totalt 13 procent. Inom byggindustrin har konkurserna ökat med 11 procent.

Jämför man konkurserna i november i år jämfört med samma månad förra året har däremot byggkonkurserna minskat med fem procent.

UCs konkursstatistik för november månad indikerar en negativ avslutning på 2018 för svenska företag. Företagskonkurserna ökar med 17 procent i november.

De branscher som har det tuffast i november (jämfört med samma period förra året) är bland annat detaljhandeln som ökat konkurserna med hela 124 procent, transport som ökat med 112 procent och  hotell- och restaurangbranschen (+ 37 procent).

Byggbranschen går däremot mot strömmen och rapporterar en minskning med 5 procent i november.

Sett till helåret (jan-nov) 2018 har 1066 byggföretag gått i konkurs. 2017 var siffran 962 stycken, en ökning med elva procent i år.

– Nu har konkurserna ökat i snart två år. Även om vi tar hänsyn till att det har startats fler företag så ökar andelen bolag som går i konkurs. Det sker trots att vi har haft högkonjunktur under många år. Vi vet redan att hushållens framtidstro kring sin egen ekonomi dalar, vilket i sin tur kan spä på konkursökningen framöver då konsumtionen minskar. En oroväckande negativ spiral, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.