Nyheter

Byggkonsult blev Årets Mästerkock

Byggkonsulten Gabriel Jonsson tog hem segern i Årets Mästerkock 2019. Foto: TV4/Meter

Byggkonsulten Gabriel Jonsson tog hem segern i Sveriges Mästerkock 2019.

Matlagning har alltid varit ett av hans stora intressen och under tävlingen växte passionen.

– I dag är det mitt sätt att uttrycka min kreativitet, precis som när jag byggde och skapade inom den branschen.

I höstas stod en mycket nervös Gabriel Jonsson inför den smaksäkra och granskande juryn i Sveriges Mästerkock. Inför tv-kamerorna la han med bankande hjärta och lite darriga händer upp sin rätt på tallriken: Urbenad rådjurssadel, små kroppkakor fyllda med kantareller och en rödvinssås.

– Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Jag gillar att laga mat, men det är svårt att veta hur bra man är. Eller om man ens är bra. Jag tänkte till och med att jag kanske hade gått vidare i uttagningarna för att bli en person som tv-tittarna ska skratta åt, säger han.

Men nej. När Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay hade provsmakat hans rätt fick han både beröm och en biljett vidare i tävlingen.

– Det känns förstås extra kul att så duktiga personer trodde på mig. Jag hade valt rätten med omsorg eftersom viltkött ligger mig varmt om hjärtat och så ville jag visa något hantverksmässigt i form av små kroppkakor. Mitt mål var att komma bland de tolv som går till final.

Fler tävlingar väntade, men Gabriel klarade även de utmaningarna och gick till finalen. Under sex veckor, med start i november, spelades Sveriges Mästerkock in. Gabriel och elva andra amatörkockar från hela Sverige sattes på prov med uppgifter som att laga kinesiskt, laga mat till barnkalas och rätter med fokus på ägg och hönskött. Ibland tävlade de på egen hand, ibland i lag eller i par.

– Det svåraste var att laga mat på tid, särskilt när man verkligen vill visa vad man kan.

Han beskriver inspelningarna som intensiva med långa dagar, men också väldigt roliga och lärorika.

– Det var fantastiskt kul att få vara i en bubbla där allt handlade om mat och det var allt alla pratade om. Något liknande får jag aldrig uppleva igen. Sedan har jag lärt mig massor. Bland annat att sätta smaker och att kunna anpassa mig till olika situationer och lösa problem som dyker upp på vägen. Jag har också fått ett större självförtroende när det kommer till att laga mat.

Matlagningsintresset har han haft sedan han var liten. Han växte upp på en bondgård utanför Eskilstuna där maten lagades från grunden och där odling och jakt var naturliga inslag. Hans mamma har berättat att han hellre tittade på matlagningsprogram än barnprogram på tv.

– Men jag började nörda ner mig för ungefär tio år sedan. Jag försökte lära mig mera genom att ta till mig tips och råd från kockar och genom att laga mycket mat själv. Att misslyckas är det bästa sättet att utvecklas på, säger han och skrattar.

Han fortsätter:

– Det gäller i både matlagning och på bygget.

Innan tävlingen drog i gång jobbade han som projektledare och vd på Leva Husfabrik i Visby. I samband med tävlingsstarten valde han att säga upp sig.

– Jag ville kunna fokusera på tävlingen fullt ut och inte behöva tänka på att sköta ett arbete samtidigt. Det var inget stort steg för mig, jag har länge vart egenföretagare och gillar att leva med att inte veta vad som händer nästa dag. 

– Jag jagar och lagar gärna kött och vilt, men försöker även få in mat från andra länder och kulturer. 

Om han återvänder till byggbranschen vet han inte, men kanske.

– Det kommer jag säkert att göra på ett eller annat sätt. Jag gillar byggbranschen och vad den har att erbjuda.

Han tycker att han kan dra nytta av det han lärt sig inom branschen när han lagar mat.

– Den tydligaste saken är att grunden skall vara bra annars blir slutresultatet inte alls bra. Samt att vara noggrann genom hela processen.

Som snickare hade Gabriel alltid med sig matlåda ut på bygget. Hans bästa tips är att laga mat som det är lätt att göra flera portioner av och som blir godare när den stått en dag, som till exempel grytor och lasagne.

Hans egen favorit i matlådan är just lasagne, även om det under den senaste tiden blivit en del ”väl lyxiga” matlådor eftersom han lagat mycket mat.

Annars är rådjur med potatiskroketter och rödvinssås en favorit. 

– Jag försöker att äta vilt och närproducerat så mycket jag kan. Jag har jagar sedan jag var liten och har tyckt att det saknas en kokbok som går efter säsongerna. Vilt är så klimatsmart och närproducerat det kan bli. 

Vinsten i Årets Mästerkock består av 250 000 kr och ett kokbokskontrakt. Boken, Från skog till bord, är redan tryckt och klar och landar i bokhyllorna i dag.  Gabriel har även startat en egen Youtube-kanal, Ett Gott Land.

FAKTA: 


Namn: Gabriel Jonsson

Ålder: 31 år.

Aktuell med: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2019.

Familj: Sambon Olivia och labradoren Britta 

Bor: I Visby.

Bakgrund i korthet: Gymnasium på byggprogrammet. Drivit eget byggbolag från 2010-2018, Projektledare/vd på LEVA husfabrik AB fram tills tävlingen började. Samt certifierad KA.

Intressen: Matlagning, jakt och fiske samt inredning

Om att se sig själv på tv: Helt okej. Det är bara att gilla läget, nu går det inte att spola tillbaka. Dessutom är det intressant att se vad juryn säger om vår matlagning, det fick vi inte veta under inspelningen.

Favoritrecept: Rådjur med potatiskroketter och rödvinsås