Nyheter

Byggmästarnas mästare

Skyskrapor, slott och milslånga broar. Det är arkitektoniska mästerverk. Eller? <br></br> Djuren har byggnadsverk som ställer Turning torso i skuggan.

— Det finns fantastiska byggare inom djurvärlden. Själv är jag mest imponerad av termiterna. Det finns ruskigt många arter och de bygger alla snabbt och anpassat efter miljön. De är fantastiska byggmästare, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

Enligt Lars-Åke Janzon sticker termiterna ut genom att vara så anpassningsbara. De allra flesta djuren är mer statiska i sitt byggande.
— Ett exempel på det är våra egna myror. Byggena ser ungefär likadana ut. Men de är vackra.

Det verkar vara de mindre djuren som är de duktigaste byggarna.
— Jo det stämmer. Men även en sådan art som havsörnen kan få imponerande bon eftersom de bygger på det gamla varje år. Det största vi känner till i Sverige väger mer än ett ton. Och i sådana bon flyttar också andra fåglar, som gråsparvar in. Det blir som ett höghus, säger Lars-Åke Janzon.

Det finns fler byggmästare i djurriket. Här är några:

Störst – och smartast ventilation

Med en höjd på upp till sju meter över markytan, plus vikter på flera ton, är termitstackarna, i relation till djurens storlek, de största byggnaderna i djurvärlden, människans inkluderade.

Och då har vi inte heller tagit upp att vissa termiter är världens smartaste ventilationsbyggare. De klarar nämligen av att hålla en mer eller mindre konstant temperatur, 31 grader Celsius, i sina jättestackar natt som dag. Termiterna klarar temperaturregleringen med hjälp av ett komplext system av värme- och kylkanaler.

Starkare än stål

Att spindlar kan skapa fantastiskt vackra nät vet nog de flesta. Men näten är mycket mer än så.
— Spindelns tunna tråd är tre gånger starkare än stål och tillverkas i rumstemperatur, säger forskaren och författaren Janine Benyus.

Dessutom kan näten bli oerhört stora. Ett av de största kända exemplen kommer från Texas och Lake Tawakoni State Park för ett par år sedan. Tusentals spindlar från flera arter vävde tillsammans ett gemensamt spindelnät som sträckte sig mer än 180 meter över träd och buskar.

Väldigt mycket tjatter

Vävarfåglarna är en grupp synnerligen sociala fåglar som bor på södra halvklotet. De lever tillsammans i enorma flockar och kan bokstavligen ta över träd med sina konstfulla och jättelika ”lägenhetsbon”. Med mått upp till sju meter breda och 1,5 meter höga är de bland de största fågelbona i världen.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Webecoist.com