Nyheter

Byggnads drar tillbaka sitt sympativarsel

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

I torsdags meddelade Svenska Målareförbundet att man nått ett avtal med sin motpart och målarnas strejk därmed är slut. Byggnads drar därför tillbaka sitt sympativarsel.

– Det här är ett rejält styrkebesked för hela arbetarrörelsen. Målarna stod upp för sin yrkeskompetens, tog kampen och vann den. När arbetare står enade finns det ingenting som är omöjligt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Målarnas avtal innebär att det sympativarsel som Byggnads la tidigare i veckan automatiskt dras tillbaka.

Byggnads eget konfliktvarsel

Byggnads eget konfliktvarsel för nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl ligger kvar och parterna har träffat medlarna. Nya förhandlingar är planerade hela vägen fram till att en eventuell strejk bryter ut 24 maj.
Varslet omfattar cirka 1 500 yrkesarbetare. (Lista över berörda företag finns på Byggnads.)

Orsaken till varslet är enligt Byggnads Installatörsföretagens ovilja att täppa till de kryphål som finns i avtalet gällande anlitande av underentreprenörer.

– Precis som resten av byggbranschen har installations- och VVS-sektorn stora problem med oseriösa och fuskande företag som vinner allt större marknadsandelar. Då måste vi som parter ta vårt ansvar för att motverka osund konkurrens. Att Installatörsföretagen inte ens varit talbara i frågan har verkligen förvånat oss. Fuskarna får inte bli lågkonjunkturens vinnare. Vi vill att de seriösa bolagen ska stå starka och att det är där våra medlemmar ska jobba, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.