Nyheter

Byggnads lägger sympativarsel till stöd för Målarna

målare
Målarnas strejk är igång och nu meddelar Byggnads att de redo att sympatistrejka. Foto: Getty Images

Byggnads lägger ett sympativarsel för att stödja Svenska Målareförbundet i deras strävan att nå en överenskommelse med arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen. Stridsåtgärderna omfattar anställda inom Byggavtalet och berör cirka 150 personer.

Anledningen till Målarnas konflikt är att parterna inte kommer överens om vilka kompetenskrav som ska finnas för att arbeta som målare.

Målarna vill att kompetenskravet ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag på egen hand utan några avtalsregleringar ska avgöra vilka som är målare, utan några krav på kvalifikationer.

– Det är självklart för oss att stå i solidaritet med Målarna i den här frågan. Anlitar man en målare ska man kunna vara säker på att det är en skicklig yrkesman- eller kvinna som utför jobbet. Här står byggnadsarbetare och målare sida vid sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

– Det djupt upprörande att Måleriföretagen väljer att attackera sin egen yrkeskår på det här sättet. Att värna yrkesskicklighet och kompetens borde vara en självklarhet för alla som verkar i ett hantverksyrke, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Sympatiåtgärderna träder i kraft måndag den 29 maj 2023 om inte Målarna och Måleriföretagen når en uppgörelse innan dess.

Här finns Byggnads lista över berörda företag.

Även Svenska Elektrikerförbundet har tidigare meddelat att de varslar i sympati med Svenska Målareförbundet.