Nyheter

Byggnads förbereder <br/> sig för storstrider

Byggnads och Sveriges Byggindustrier talade om en helt ny samtalston i förhandlingarna. Det var fem dagar sen.<br/> – Nästa års avtalsrörelse kommer att bli tuff, skriver bland andra företrädare för Byggnads på Dagens Nyheters debattsida på tisdagen

Avtalsrörelsen blir rekordstor. Hundratals centrala och lokala avtal ska förhandlas om. Och det ser ut att bli tufft. LO kräver 2,6 procent — medan arbetsgivarna vill ha noll kronor i de centrala avtalen.

Dessutom finns fler stridsfrågor.

På DN Debatt går de sex fackförbunden som anslutit sig samarbete ”6F” till storms mot företagen som sparkar egen personal och istället hyr in personal från bemanningsföretag.

Detta är något som, enligt facken, blivit allt vanligare. Enligt en undersökning står svenska folket bakom facken i kravet på att begränsa rätten att utnyttja bemanningsföretag.

Åtta av tio LO-medlemmar tycker att facket ska ta strid i denna fråga.

Fackförbunden inom 6F är Byggnads, Seko, Transport, Elektrikerna, Fastighets och Målarna. För Byggnads har ordföranden Hans Tilly och avtalssekreteraren Torbjörn Johansson skrivit under.

Den sistnämnde talade så sent som för fem dagar sedan om en helt ny ton i samtalen med byggarbetsgivarna.

Är du inte rädd att störa förhandlingarna nu?
– Nej, detta är ett gemensamt LO-krav som vi kommer att backa upp och det har BI känt till hela tiden, säger Torbjörn Johansson.

Varför skriver ni artikeln?
– Det är en viktig fråga för våra medlemmar. Arbetsdomstolen har tolkat att det inte finns rätt till återanställning utan att företagen kan hyra in istället. Därmed har las urholkats och det måste korrigeras.

Är detta ett stort problem i byggbranschen?
– Nej, stort kan jag inte säga men det förekommer och för dem det berör är det en katastrof, säger Torbjörn Johansson.