Nyheter

Byggnads granskar 1 200 arbetsplatser

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Terese Perman/Byggnads

Efter fackförbundets rapport som visade att nio av tio medlemmar lider av smärtor ger sig nu Byggnads ut för att kontrollera hur det verkligen ser ut på byggena runt om i landet.

Granskningen är en del av Byggnads arbetsmiljövecka som varje år genomförs under vecka 43. Fokus i år ligger på belastningsergonomi och 1 200 arbetsplatser kommer att granskas.  

– Våra skyddsombud är experter på arbetsmiljö och vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Alla ska ha rätt till en säker arbetsmiljö och kunna lita på att kroppen håller hela vägen till pensionen. Det handlar om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads rapport som presenterades för några veckor sedan visade bland annat att 79 procent av byggnadsarbetarna varken hade fått tillräckliga instruktioner om eller fått möjlighet att träna på arbetsteknik inför ett arbetsmoment. Hälften uppgav att de inte fått tillräcklig information om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

Antal planerade arbetsplatsbesök 2021:
Blekinge län 40
Dalarnas län 15
Gotlands län 15
Gävleborgs län    20
Hallands län 30
Jämtlands län 25
Jönköpings län 40
Kalmar län 50
Kronobergs län 25
Norrbottens län 75
Skåne län 270
Stockholms län 205
Södermanlands län 60
Uppsala län 70
Värmlands län 70
Västerbottens län 105
Västernorrlands län 45
Västmanlands län 25