Nyheter

Byggnads nobbar bostadskön

Majoriteten av fackförbuden lämnar häften av sina lägenheter till den allmänna bostadskön. Men inte Kommunal och Byggnads, visar en granskning Ekot gjort.

Fackförbundet Kommunal har inte lämnat en enda lägenhet i Stockholms innerstad till den allmänna bostadskön på åtta år. Byggnads har lämnat en. Istället går lägenheterna i innerstadshusen som ägs av fackförbunden till anställda och förtroendevalda.

– I första hand är det människor som flyttar till Stockholm för att börja jobba på respektive förbund som får en lägenhet, säger Anders Bergström, förbundskassör på Kommunal, till Sveriges Radio Ekot.

Han är en av de som fått en lägenhet i Stockholms innerstad. När han sålde sin villa i Viksjö fick han en hyreslägenhet på centralt belägna Sveavägen av sitt förbund.

– Det beror på att jag och min fru var utsatta för en sådan social situation att vi behövde flytta till Stockholm, säger Anders Bergström till Ekot.

Även Kommunals nya ordförande Anneli Nordström som nu bor i Stockholms innerstad fick en lägenhet av sitt fackförbund när hon flyttade från Vilhelmina.

Det finns inga lagar som tvingar privata fastighetsägare att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen. Däremot finns en hedersöverenskommelse om detta som de flesta förbund som äger fastigheter följer.

Kommunal har dock inte lämnat någon lägenhet till bostadsförmedlingen på åtta år. Byggnads har lämnat en, enligt statistik från bostadsförmedlingen som Ekot återger.

Att Kommunal inte delar med sig av bostäder är inget Anders Bergström tycker är konstigt.
– Vi har ju förvärvat fastigheterna för att kunna rekrytera anställda till Stockholm så vi inte bara ska bestå av ett fackförbund med stockholmare, säger han till Ekot.