Nyheter

Byggnads nobbar debatt

Byggbranschen har präglats av motsättningar mellan parterna. I dag diskuteras byggnadsavtalets framtid på ett seminarium som avslutas med debatt. Men Byggnads nobbar inbjudan.

Klarar byggbranschens parter att axla ansvaret för avtalsrörelsen 2009 efter Lavalutredningen? Det är rubriken på torsdagens seminarium som arrangeras av Sveriges Byggindustrier.

Claes Stråth har nyligen presenterat utredningen om hur svenska modellen kan förändras för att bevaras. Han är en av talarna.

Dessutom kommer Bo Antoni och Mats Åkerlind från Sveriges Byggindustrier att redogöra för arbetsgivarnas inställning inför avtalsförhandlingarna med Byggnadsarbetareförbundet som nu trappas upp.

Men Byggnads kommer inte.
— Vi tycker inte att avtalsrörelsen ska skötas i seminarieform, lika lite som den ska skötas i pressen, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.

Är ni rädda att offentligt diskutera vad ni står för?
— Nej, det är väl känt var vi står men om vi nu ska försöka lösa frågor mellan parterna i stället för att göra det genom myndigheter och domstolar tror jag inte en debatt vore en bra start. Det skulle i stället ge större motsättningar.

Hans Tilly har länge irriterat sig på att motparten vänt sig till domstolar, något som lett till flera nederlag för Byggnads.
— Det har länge varit BI:s strategi men nu hoppas jag vi ska lämna den linjen och att då slå varann i huvudet på ett seminarium tror jag inte vore någon bra start.