Nyheter

Byggnads: Rösta i EU-valet

Byggnads och Kommunal vill höja temperaturen inför EU-valet den 7 juni. <br></br> — Utländska byggarbetare måste ha samma villkor som svenska. Det kan vi kämpa för i Europaparlamentet, säger Thomas Gustavsson, 2: e ordförande i Byggnads.

Det var under måndagen som Thomas Gustavsson från Byggnads, i sällskap med Kommunals ordförande Ylva Thörn, rivstartade sin valkampanj inför EU-valet den 7 juni. Vid Odenplan i Stockholm avtäcktes på Kommunals husvägg en valaffisch som, enligt aktörerna själva, eventuellt är världens största EU-valaffisch.

— Vi har ansökt om att få komma med i Guinness rekordbok, förklarade Ylva Thörn från talarstolen, inför passerande åhörare.

Enligt Thomas Gustavsson är det viktigt för Byggnads medlemmar att rösta i valet.
— Det handlar om att alla arbetare ska samma lönevillkor. Utländska gästarbetare på besök ska ha samma rättigheter som svenska, fackligt anslutna, arbetare och det kan man arbeta för i Europaparlamentet, säger han.

Thomas Gustavsson anser att den svenska modellen med lika lön för lika arbete är hotad efter den omtalade Laval-domen från EG-domstolen för ett och ett halvt år sedan. Domstolen underkände då Byggnads krav att det lettiska byggföretaget Laval un Partneri skulle betala 145 kronor i timmen till sina anställda, vilket vid tillfället var genomsnittslönen i Stockholm för byggnadsarbetare som jobbade med prestationslön.

— Vi ser nu hur många oseriösa byggföretag kommer hit med låga lönenivåer. Vi vill arbeta för att det gamla utstationeringsdirektivet ska gälla och förstärkas, säger han.

Tillbaka till affischen, hur mycket kostade den att göra?
— Det vet jag faktiskt inte. Det borde jag kanske.