Nyheter

Byggnads säger upp avtalet

För en vecka sedan lät det som om Sveriges Byggindustrier och Byggnads var överens.

Nu väljer Byggnads att säga upp byggavtalet.

Byggnads säger upp avtalet eftersom de inte kunnat enas med Sveriges Byggindustrier om ett huvudentreprenörsansvar.

När Byggavtalet tecknades våren 2013 lyftes frågan om oegentligheter i entreprenörskedjor ut för att lösas i en parttillsatt arbetsgrupp. 

Den 14 februari i år skrev båda parter under arbetsgruppens slutrapport. Resultatet blev ett ökat ansvar för huvudentreprenören och bättre insyn i entreprenadkedjorna för facket. Däremot fick Byggnads inte igenom förslaget med solidaransvar som innebär att företag tvingas ta ett ekonomiskt ansvar för andra företag.

– Att Byggnads säger upp Byggavtalet efter endast ett år när de precis har fått igenom huvudentreprenörsansvar samt ökat fackligt inflytande förstår vi inte. Det är direkt oansvarigt av Byggnads att ta till så hårda metoder som att säga upp avtal när vi redan har förhandlat och kompromissat, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande. 

Genom att säga upp byggavtalet vill Byggnads visa vi hur viktig den här frågan är för dem.  

– Med ett huvudentreprenörsansvar hade vi kunnat få ordning och reda i branschen redan nu. Vi har förhoppningar om att BI tänker om och tar sitt ansvar för alla byggnadsarbetare och seriösa byggföretagare där ute, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande, i ett pressmeddelande.

Fram till den 20 mars har parterna på sig att lösa frågan innan Byggnads kan lägga varsel om konflikt.