Nyheter

Byggnads stäms i Arbetsdomstolen

Tonen hårdnar i konflikten inom vvs, kyla och plåt. Efter Byggnads varsel om utökade stridåtgärder lämnade arbetsgivarna i går in en stämningansökan mot förbundet. Samtidigt har medlarna kallat till möte.

Tidigare i veckan gjorde frånvaron av förhandlingar att Byggnads varslade om utökade stridsåtgärder för anställda inom vvs, kyla och plåt. I går svarade VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) genom att stämma Byggnads i Arbetsdomstolen för olovliga konfliktåtgärder. 

Enligt dem har Byggnads kränkt företagens föreningsrätt genom strejken.

– Som skäl för strejken har Byggnads offentligt angett att stridsåtgärderna utlösts på grund av att de varslade företagen är medlemmar i VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund samt har deltagit i Svenskt Näringslivs arbetsgivaresamverkan. Vi kan inte acceptera att våra medlemmars föreningsrätt kränks på detta sätt, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen, i en kommentar. 

Enligt honom innebär stridsåtgärderna att Byggnads trakasserar företag vars företrädare är engagerade i VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund. 

-Trots att endast 2 procent av medlemsföretagen är representerade i förbundens styrelser eller förhandlingsdelegationer så arbetar cirka 85 procent av de strejkande i  just dessa företag. Detta är både ett oacceptabelt beteende från en facklig organisation, att straffa de som tar ansvar för kollektivavtalen, och en föreningsrättskränkning. 

Arbetsgivarorganisationerna kräver nu att stridsåtgärderna ogiltigförklaras.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson har ännu inte tagit del av stämningen.

-Vi har inte sett stämningen så då är det svårt att kommentera den, säger han till Byggvärlden.

På fredagen träffade Byggnads medlarna och pratade om läget i avtalsförhandlingarna. Men mötet ledde inte till något nytt och inga nya dagar är bestämda.