Nyheter

Byggnads utökar tidigare varsel

Byggnads har valt att utvidga sitt varsel till att omfatta ytterligare arbetsplatser.

Det är åtta arbetsplatser hos NCC och Peab som berörs från den 14 april.  

Byggnads utökar tidigare varsel med åtta ytterligare arbetsplatser och det berör ett hundratal medlemmar. Varslet utlöses samtidigt som det första varslet den 14 april om inte parterna kommer överens innan dess. 

– Förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier är fortsatt tröga trots att medlare nu är inkopplade. BI villkorar allt för att istället tvinga fram månadslöner. Det kan vi aldrig gå med på, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin, i ett pressmeddelande.

Samtidigt hävdar man att representanter från Byggnads hindrats att besöka arbetsplatser för att delge facklig information.

”NCC och Peab har på flertal arbetsplatser runtom i landet hindrat representanter från Byggnads att få tillträde. Ett sådan agerande kan vi aldrig acceptera”, skriver Byggnads i pressmeddelandet. 

– Vi ser det som mycket allvarligt att den ena parten i en avtalsrörelse förhindrar den andra parten att träffa sina medlemmar för facklig information. Det strider mot hela den svenska modellen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande

Byggnads agerande, både att utöka varslet och att söka upp arbetsplatser, får kritik från Sveriges Byggindustrier.

– Samtidigt som LO och Svenskt Näringsliv höll en pressträff som inbringade hopp valde Byggnads att utvidga sitt tidigare lämnade varsel. Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som ska avgöras i Arbetsdomstolen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

Här är arbetsplatserna som berörs från den 14 april.

  • Lgh Norra Kajen, NCC, Sundsvall
  • KV Storken, NCC, Kalmar
  • Mariehöjd 1, Peab, Umeå
  • Kv Spinnhuset, Peab, Norrköping
  • Brf Hattmakaren Haga, peab, Karlstad
  • Guldfågeln AB, NCC, Mörbylånga
  • Stora sjöfallet, NCC, Stockholm
  • Hangaren 3, Peab, Tullinge