Nyheter

Byggnads vill förbjuda farliga motorkapare

Uppskurna halsar och kluvna käkar.

Efter flera otäcka olyckor vill Byggnads nu förbjuda motorkapare.

Så sent som förra veckan inträffade en olyckan med en kapmaskin på ett av Veidekkes byggen i Lund. En man i 40-årsåldern kapade kantsten när maskinen fastnade, for upp och skar honom allvarligt i halsen. Han var nära att mista livet. I mars i år inträffade en liknande olycka, också den i Lund. En byggnadsarbetare blev skuren i ansiktet av en motorkap.

I januari i år drabbades en praktikant på ED Byggs arbetsplats i Norrköping. En kapmaskin klöv hans underkäke i samband med att han kapade lecablock. Bara i år har fyra allvarliga olyckor drabbat byggnadsarbetare som använt livsfarliga motorkapare. Byggnads skriver i ett pressmeddelande att de kräver att dessa maskiner stoppas. 

– Vi har haft mängder med sådana här olyckor under flera år. Men trots att Arbetsmiljöverket själva konstaterar ett 40-tal allvarliga olyckor görs ingenting för att stoppa dessa verktyg. Det är helt oacceptabelt, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Ett problem är att verktygen ofta används av personer utan relevant utbildning, enligt Ulf Kvarnström.

– Det finns inget formellt utbildningskrav, det görs alltför få riskbedömningar och det krävs inget tillstånd för användning. Detta trots att vi pratar om en kraftfull snurrande klinga som klarar av att såga betong. När de fastnar och vänder upp mot användaren är det fullkomligt livsfarligt.