Nyheter

Byggnadsarbetare i upprop mot byggkrisen

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vid en byggarbetsplats på Kvarnholmen, Nacka, omgiven av byggnadsarbetare med plakat.
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm vid en byggarbetsplats på Kvarnholmen, Nacka. Foto: Byggnads

Byggnadsarbetarna kräver att regeringen agerar för att stoppa varslen i branschen. I Stockholm har man därför startat en namninsamling som kommer att spridas på byggarbetsplatser över hela landet.

– Det mullrar ute på byggarbetsplatserna och frågan är bara hur länge regeringen kan slå dövörat till? Byggbranschen har tvärnitat och om inget görs kommer det att få katastrofala följder. Under 90-talskrisen lämnade 20 000 byggnadsarbetare branschen. Skulle något liknande hända i dag så skulle det dra ner hela samhället i en ännu allvarligare lågkonjunktur, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Engagerade byggnadsarbetare i Stockholm har tagit initiativ till kampanjen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder”. Under tisdagen startade uppropet, då namninsamlingen skickades runt på ett 30-tal byggarbetsplatser runt om i Stockholmsregionen.

– Det handlar om att rädda jobben för Sveriges byggnadsarbetare. Vi vill att regeringen tar krisen på allvar och sätter in medel för att stimulera bostadsbyggandet, säger Stefan Slottensjö, snickare och en av initiativtagarna till uppropet.

Under december och januari kommer kampanjen att spridas på byggarbetsplatser över hela landet. Målet är att samla in namnunderskrifter som sedan ska lämnas över till bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Namninsamlingen hittar du här.