Nyheter

Byggplan i 3D <br></br> ska locka Umeås unga

Utställningar med dammiga modeller över planerad bebyggelse kan snart vara ett minne blott. I Umeå satsar kommunen på att nå unga invånare genom att byggplanerna för Ön presenteras som en virtuell 3D-modell.

— Vi har haft ett projekt där vi funderat på hur vi ska göra planerna över bebyggelse mer begripliga. Dessutom ville vi försöka locka ungdomarna, som generellt är en grupp vi har svårt att nå med den fysiska planeringen, säger Lars-Göran Boström, planeringschef i Umeå kommun.

Det har lett fram till pilotprojektet där planen över den blivande stadsdelen Ön kan beskådas som en 3D-modell i gratisprogrammet Google Earth. Den som laddar ner programmet kan ”promenera” i de virtuella kvarteren. Att det ska vara gratis var viktigt för de ansvariga inom kommunen.

— Vår syn är att man inte ska behöva skaffa sig dyra specialprogram för att titta på det här. Vi har fått en hel del reaktioner från folk som tyckt det varit roligt att se Ön i 3D. Sen finns det förstås de som tycker att det är för krångligt, men det beror förstås på vilken datorvana man har, säger Lars-Göran Boström.

Umeå kommun har ett pågående samarbete med ortens designhögskola om hur kommunikationen med invånarna via internet kan utvecklas.

I 3D-modellen visas kvarteren med 2 500 av de cirka 3 600 planerade lägenheterna på Ön i Umeå. Byggprojektet sträcker sig över de kommande 15-20 åren.