Nyheter

Byggprojekt läggs på is

I finanskrisens kölvatten läggs nu många byggprojekt i malpåse. Både nya bostäder och köpcentrum skjuts på framtiden eller krymper i omfattning.

I Malmö har byggstarten för 600 planerade bostadsrätter stoppats, skriver Sydsvenskan. Och nästa år kan det bli totalt byggstopp i staden, med tusentals stoppade bostäder som följd. Nu hotas Malmö av sin svåraste bostadsbrist någonsin.

— Det finns redan 8 000 i kö för en bostad i Malmö, trots högkonjunkturen, säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö, till Sydsvenskan.

Skånska Dagbladet rapporterar att Peab och Derome avvaktar med sina bostadsbyggen i stadsdelen Nyhamn i Landskrona. Peab stoppar minst ett av två planerade hus och Derome stoppar bygget av 34 nya bostadsrätter.

Peab stoppar också sina planer på att bygga nya bostäder i stadsdel norr i Östersund. Enligt Länstidningen i Östersund handlar det om totalt 800 bostäder som Peab skulle bygga tillsammans med Maths O Sundqvists fastighetsbolag Fabös.

I Vallda utanför Kungsbacka ändras Skanskas planerade bostadsbygge. Bostadsrätterna för seniorer visade sig vara för svåra att sälja, rapporterar Göteborgs-Posten. Nu ska Skanska omvandla bostadsrätterna till bostäder med eget ägande. Dessutom ska sex tomter säljas via kommunens tomtkö för så kallat självbygge.

I Gällstad i Västsverige krymper planerna för det nya köpcentrumet vid norra infarten. Några klara besked från företag som vill etablera sig i köpcentrumet finns inte, därför planerar man nu en successiv utbyggnad. I stället för 14 000 kvadratmeter i ett slag kommer troligen 2 000 kvadratmeter att byggas i en första etapp, skriver Ulricehamns Tidning.

Även Ikano fastigheter skjuter på sitt byggprojekt av ett handelsområde i Staffanstorp. Företaget har en byggrätt på 40 000 kvadratmeter butiksyta men har nu svårt att hitta hyresgäster, rapporterar Fastighetsvärlden.

I Lund hotas även miljardprojektet på Klostergården, som skulle ge 450 bostadsrätter i ett långt skidbackeformat hus, skriver Skånska Dagbladet. Nu har bostadsrättsköparna svårt att få banklån och Paulssons Fastighetsbolag ska undersöka möjligheten att bygga i mindre etapper.