Nyheter

Byggstart för hållbart ö-projekt

Ophelias Brygga omfattar 126 bostadsrätter på en ö i Helsingborgs hamn. Bild: Magnolia Bostad

Nyligen togs det första spadtaget för bostadsprojektet Ophelias Brygga i Helsingborg.
Bostäderna i hamnen har hämtat inspiration från Köpenhamn och Amsterdam och första boende väntas flytta in om två år.

Ophelias Brygga omfattar 126 bostadsrätter på en ö i Helsingborgs hamn och är en del av Oceanhamnen och stadsförnyelseprojektet H+.
Här ligger fokus på förnyelsebar energi genom bland annat solceller på taket, smarta elnät, elbilsplatser och vakuumtoaletter.

För att utvinna en mer effektiv biogasproduktion ska hushållen kunna kompostera matavfallet genom matavfallskvarnar i köken.

Byggherre är Magnolia Bostad och bakom arkitekturen står den skandinaviska arkitektbyrån LINK arkitektur samt isländska Batteríið Architects. Tillsammans har man skapat en tydlig identitet för kvarteret med influenser från bland annat städer som Amsterdam och Köpenhamn.

Kontraster i materialval och varierade balkonger, franska balkonger och takterrasser bidrar till en levande miljö. Husets etagelägenheter har fem meter i takhöjd och egen brygga vid hamnbassängen. Takvåningarna har egna terrasser om 40–140 kvm.
Huset har generösa fönsterpartier och fasaden i öster linjerar med kajkanten där det planeras för kajakplatser och trappor med sittplatser ned till vattnet.

Intresset för bostäderna har varit stort, enligt byggherren.
– Det vattennära läget och den spännande arkitekturen spelar förstås en viktig roll för det stora intresset för Ophelias Brygga men vi ser också att områdets tydliga hållbarhetsfokus är en viktig anledning till att människor söker sig hit, säger Fredrik Lidjan, verkställande direktör Magnolia Bostad, i ett pressmeddelande.

– Helsingborg växer så det knakar. Därför behöver vi bygga många nya bostäder de närmaste åren. Utmaningen är att växa samtidigt som vi behåller livskvaliteten. Ophelias Brygga – som ju är en del av Oceanhamnen – är ett bra exempel på hur vi lyckats göra just detta: skapa fler bostäder som gör Helsingborg ännu mer attraktivt, säger Christian Orsing (M), kommunalråd och stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg.