Nyheter

Byggstart för nya polishuset i Kiruna

Hemfosa polishus Kiruna. Bild: Sweco

Nu har det första spadtaget för byggandet av polishuset i Kirunas nya centrum tagits. Polishuset, med en kontraktssumma på 430 miljoner kronor, beräknas vara färdigställt i början av 2023.   

När det stod klart att Kirunas centrum skulle flytta på grund av yttre påverkan av järnmalmsbrytningen, var polishuset en av flera verksamheter som påverkades. Sweco fick i ett tidigt skede uppdraget att utforma det nya polishuset och har varit generalkonsult och projekterat förfrågningsunderlag för en styrd totalentreprenad. Beställare är LKAB och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Peab är upphandlad entreprenör. 

Projektet har höga hållbarhetsmål och kommer att miljöklassas enligt Miljöbyggnad. 

– Det är ett spännande och utmanande projekt där vi bygger för framtiden med hållbarhetsmål enligt Miljöbyggnad, säger Ingemar Törmä, projektledare, LKAB. 

Byggnaden upprättas i fyra plan om 10 600 kvadratmeter. Förutom polisiär verksamhet som förhörsrum, arrest, skjutbana och garage upprättas även kontor och motionshall för personal.  Totalt kommer cirka 200 personer att jobba i det nya polishuset.

– Polisen har en betydelsefull funktion i samhället och byggnaden blir en viktig pusselbit i nya Kiruna centrum. Den blir myndighetens nya ansikte utåt då den rymmer en huvudentré för allmänheten. Arbetet har skett i nära samråd med verksamheten och resultatet blir en modern, attraktiv och trygg arbetsmiljö, säger Jörgen Hansson, ansvarig arkitekt på Sweco, i ett pressmeddelande. Sweco är även involverat med andra kompetenser som bland annat konstruktion, installation och projekteringsledning.       

Det första spadtaget togs den 12 oktober av bland andra inrikesminister Mikael Damberg.

– Polishuset byggs för en växande organisation. Man räknar med att det i polishuset kommer att jobba cirka 200 personer, säger han till SVT i samband med spadtaget.