Nyheter

Byggstart för södra Brunnshög

Stadsdelen ska präglas av nytänk och öppenhet och ta vara på kunskap och innovationer. Foto: Kennet Ruona.

Det är runt de två toppforskningsanläggningarna MAX IV och ESS som Brunnshög växer fram. Under spadtagscermonin fick besökarna ta en tur till framtiden genom en 3D-modell av stadsdelen, som på sikt beräknas rymma 40 000 boende och arbetande.

På plats var några av de som blir Brunnshögs första invånare, grannar, samt ett stort antal representanter från olika byggbolag, arkitektfirmor, kommunen och näringslivet, för att bevittna det officiella startskottet för utbyggnaden av framtidens bostadskvarter.

– Det är något helt unikt vi gör här, när vi bygger en helt ny stadsdel, som är större än drygt 200 av landets kommuner. Vi har ett brett politiskt handslag för Brunnshög med sikte på att skapa en världsledande hållbar stadsdel med innerstadens täthet och kvalitéer, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

– Jag känner en oerhörd stolthet när jag ser hur bra detta kommer att bli att bo i de här husen. Vi har en hel del utvecklingsidéer för bland annat våra studentbostäder, där vi tänker oss batterier för att spara på solcellselen, säger Håkan Ekelund, vd för LKF, en av de första aktörerna som kommer att bygga på området.

Det ska märkas att Brunnshög är granne med universitetet och de världsunika forskningsanläggningarna. Stadsdelen ska präglas av nytänk och öppenhet och ta vara på kunskap och innovationer. I höst byggstartar LKF, Peab och Svenska studenthus i Brunnshög och de följs inom kort av ytterligare byggaktörer.

– Det känns verkligen jättekul, nu är det på riktigt och det är många viktiga aktörer som nu ska hjälpas åt att bygga Brunnshög, att göra verklighet av visionerna, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshög i Lunds kommun.

Jenny Marcuson Fors