Nyheter

Byggstart för Stockholm New

Så här är det tänkt att Stockholm 03 ska se ut. Bild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Skanska har byggstartat två kontorshus i den första etappen av Stockholm New i Hammarby Sjöstad.
Läget intill Skanstullsbron gör att man binder ihop Sjöstaden med Södermalm.

Ännu är inget hyreskontrakt tecknat för den första etappen av Stockholm New. Skanska har ändå byggstartat de båda kontorsprojekten Stockholm Seaside om cirka 14 000 kvadratmeter och Stockholm 03 som rymmer cirka 7 500 kvadratmeter.
– Vi håller på att resa stommen just nu och det arbetet beräknas klart om några veckor. Inflyttning för Stockholm 03 är beräknad till slutet av 2016 och årsskiftet 2016/2017 för Seaside, säger Billy Forsell, uthyrningsansvarig för projektet på Skanska.

Intresset är stort för hela området Stockholm New, som totalt omfattar sju hus och cirka 100 000 kvadratmeter. Billy Forsell är inte orolig över uthyrningsarbetet.
– Vi har många intressenter som vi för samtal med. Nybyggda kontorslokaler så här pass nära Södermalm är väldigt attraktiva på marknaden. Det här projektet kommer att bygga ihop Sjöstaden med Södermalm.

Stockholm 03 är beläget på Hammarby Alle´, vid foten av Skanstullbron, vilket innebär gångavstånd både till Skanstull på Södermalm och Gullmarsplans tunnelbanestation.
– Säger man Hammarby Sjöstad så tänker många att det krävs tvärförbindelse för att ta sig till tunnelbana, men så är inte fallet här.

Som en förlängning av Södermalm har man också riktat in sig på den målgrupp av kreativa branscher som börjar växa fram på Söder.
– Vi kallar konceptet Stockholm New Creative Business Spaces och har tillsammans med våra arkitekter skapat kreativa miljöer som ska locka företag inom mode, reklam, it, spel, media, musik och andra kreativa branscher, säger Billy Forsell.

Temat i Stockholm 03 är Art, vilket kommer att synas genom den inre gestaltningen.
– Det blir mycket rena betongytor och obehandlat trä, en avskalad industrikänsla som flörtar med platsens historia. I entréplanet samlar vi olika inspirerande ytor som passar showrooms, galleri och café.

De kommande etapperna, som även innefattar höghuset på 30 våningar, får tema musik och reklam.
Brunnberg & Forshed Arkitektkontor har ritat Stockholm 03 som får en svart tegelfasad och sju våningar på vardera cirka 1 200 kvadratmeter.

– Varje våningsplan är delbart på två ner till cirka 450 kvadratmeter. Mot vattnet har vi glasade hörn från golv till tak som tar vara på den fina utsikten, säger Billy Forsell.
I källaren blir det cykelförråd och varje hyresgäst får omklädningsrum och dusch i lokalen.