Nyheter

Byggstart för Stockholms nya 15-våningshus

Brf Branddammen består av 70 lägenheter, varav 7 lägenheter är så kallade hyrköp. Bild: Riksbyggen

Bygget av Brf Branddammen i Bandhagen kommer att starta inom kort.
I huset, som byggs av Riksbyggen, kommer sju av bostadsrätterna att kunna hyrköpas av unga vuxna.

Hälften av de 70 lägenheterna i Riksbyggens är sålda vilket innebär att bygget nu startar.

– Brf Branddammen är ett mycket populärt projekt och det är väldigt roligt att vi nu kan starta bygget. Det blir ett bekvämt boende nära Högdalens centrum och tunnelbanestation och med genomgående stort fokus på hållbarhet genom hela projektet, berättar Mikael Olsson, projektchef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

Brf Branddammen blir Riksbyggens andra projekt i Stockholmsområdet där hyrköp kommer att erbjudas unga vuxna.
Hyrköps-modellen vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. Modellen innebär bland annat att  den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år och hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Riksbyggen har sedan tidigare ett pilottest i Järfälla med Hyrköp av bostadsrätt som en möjlig dellösning på problematiken. Intresset har varit väldigt stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan utöka satsningen på Hyrköp, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Om Brf Branddammen:

  • I huset finns allt från yteffektiva smålägenheter med bra förvaring till rymliga bostäder med dubbla balkonger, generösa sovrum och möjlighet till extra WC. Många av planlösningarna är flexibla. Det går att ta bort en vägg när ett av barnen flyttar hemifrån eller sätt dit en vägg för att skapa ett hemmakontor. En trea kan omvandlas till en tvåa eller en fyra till en trea eller tvärt om.
  • Huset byggs för att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver vilket visar på höga kvaliteter gällande energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. I föreningen kommer det att finnas cykel- och bilpool med laddstolpar.
  • Byggnationen inleds i februari och ett officiellt ”första spadtag” kommer att ske i mars.