Nyheter

Byggstartar renovering efter terrorattacken

Skanska inleder arbetet med att renovera Oslos regeringsbyggnad i januari. Foto: Skanska


Skanska har tecknat avtal med Statsbygg för renovering av regeringsbyggnaden i Oslo, som förstördes vid terrorattacken i juli 2011. Kontraktet är värt 1,1 miljarder svenska kronor och och byggnadsarbetet startar nu i januari.

Skanska har tecknat avtal med Statsbygg, som är den norska regeringens byggnadskommissionär, fastighetsförvaltare och utvecklare, om att genomföra ett av Norges största och mest betydelsefulla byggprojekt. Renoveringen av regeringsbyggnaden, känd som Høyblokken, är en del av ett antal renoverings- och nybyggnadsprojekt som ingår i återuppbyggnaden av regeringskvarteret i centrala Oslo. 

Høyblokken var en av de byggnader som drabbades av omfattande skador i terrorattacken den 22 juli 2011. Byggnaden kommer att renoveras för att ge ett säkert och funktionellt kontor för nästan 500 personer.

Totalt kommer 17 000 kvadratmeter att renoveras och byggas om. De tre övre våningarna rivs, medan den översta etagevåningen kommer att återskapas. Den nya byggnaden kommer att ha en höjd av cirka 65 meter.

Arbetet förväntas starta i januari 2021 och byggnaden kommer att stå färdig 2023. Kontraktet är värt  cirka 1,1 miljarder svenska kronor.

VD för Skanska Norge, Ståle Rød, påpekar att detta är ett viktigt projekt, både för Skanska och Norge.

– Detta är ett projekt av stor nationell betydelse. Vi är stolta över att ha möjlighet att delta i återuppbyggnaden av regeringskvartalet och bidra till ett viktigt stadsutvecklingsprojekt i vår huvudstad. Vi tackar Statsbygg för förtroendet och ser fram emot att fortsätta det goda samarbetet från interaktionsfasen in i byggtiden, säger Rød i ett pressmeddelande.

Høyblokken har också en viktig plats i Skanskas historia.

– Det var Ingeniør F. Selmer, föregångaren till Skanska Norge, som byggde Høyblokken i slutet av 1950-talet, och det var också vi som fick i uppdrag att renovera byggnaden på 90-talet. Det är extra speciellt för oss att vi nu har möjlighet att förvandla den söndersprängda byggnaden till en attraktiv, väl fungerande och säker arbetsplats för hundratals människor.

Under ett år har Skanska samarbetat med Statsbygg och rådgivningsgruppen Team Urbis för att tillsammans optimera lösningarna för projektet.

Byggnaden har en ambition att bli certifierad som BREEAM-NOR Excellent, medan projektet kommer att genomföras med en fossilfri byggarbetsplats.