Nyheter

Byggstopp i Kista efter nya tillbud

Det olycksdrabbade galleriabygget i Kista är fortfarande avstängt. Ett betongelement började röra på sig i torsdags. Under helgen har nya fel upptäckts.

Det var under torsdagen som spänningar i stomkonstruktionen av den nya Kistagallerian upptäckes. Orsaken: en saknad stämp, det vill säga ett tillfälligt stöd, som ledde till att ett betongelement började röra på sig.

Under helgen har bygget undersökts av företaget. Den extra kontrollen har lett till att nya fel upptäckts.

– Jag kan säga att det rör sig om lättare beräkningsfel som är lätta att åtgärda, säger Johan Löw, Skandinavienchef på Ruukki Construction Sweden, som ansvarar för byggandet av stomkonstruktionen.

Förhoppningen var att kunna öppna bygget igen under måndagsmorgonen men under måndagsförmiddagen var det fortfarande stängt.

— Vi tar det säkra före det osäkra och gör om alla beräkningar. Jag tror dock att vi kan öppna bygget igen inom några dagar, säger Johan Löw.

Har ni kommit fram till hur en stämp kunde saknas?

— Det räcker med att den saknades. Det är illa nog. Den var inte införd på ritningen helt enkelt.

Lasse Ekström, inspektör på Arbetsmiljöverket anser att Rukki agerat korrekt sedan det första felet i torsdags upptäcktes.

— De var observanta, stängde av bygget direkt och kontaktade experter som fick kontrollera bygget. På så sätt har de lärt sig att agera korrekt, säger han.

Lasse Ekström har själv inte varit på plats men informerats om att det inte fanns någon rasrisk. Det betyder dock inte att olyckan var ofarlig.

– Om det stämmer att en stämp saknades så är det allvarligt. Det säger sig självt när ett betongelement rör på sig Och det låter inte bra att de hittat nya fel, säger Lasse Ekström.

Enligt Lasse Ekström liknar inte torsdagens incident olyckan från i somras på samma bygge. Då avled en person efter att 200 ton betong rasat från en utbyggnad.

— Den förra olyckan berodde, enligt en oberoende undersökning, på en felkonstruktion i själva stålbalken. Den här gången var det ett tillfälligt stöd som saknades.