Nyheter

Byggstrejk bröt ut på tisdagen

Foto: Susanne Bengtsson.

På måndagskvällen sa Byggnads nej till medlarnas andra bud.

En byggstrejk utbröt därmed klockan sex på tisdagsmorgonen. Byggnads har i ett första skede tagit ut cirka 1650 byggnadsarbetare på 60 arbetsplatser i hela landet i strejk.

Byggnads har de sagt nej till två medlarbud som Sveriges Byggindustrier har varit beredda att godta. 

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Det är totalt oansvarigt när Sverige redan står mitt i en bostadskris. Medlarnas senaste bud innebar en rak förlängning av det befintliga avtalet. Därmed borde alla hinder som Byggnads sett de senaste dagarna varit undanröjda, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Byggnads var inte nöjda med det bud medlarna presenterade på måndagen. Medlarna lade ett lönebud på märket, 2,2 procent. Man menade att det var ett tomt bud och inte innehöll något av deras krav, som kommit att handla om mer än lönenivåer och ackordskrav. Bland annat vill man ha mer pengar till satsningar på fler kvinnor, ungdomar och nyanlända till branschen. 

– Byggnads gick in i avtalsrörelsen med ett par övergripande mål. Att få ordning och reda på våra arbetsplatser och få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, i ett pressmeddelande. 

– Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag. Vi har hela tiden varit konstruktiva och velat lösa det här vid förhandlingsbordet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Enligt Sveriges Byggindustriers analys påverkar strejken 525 arbetsplatser och 9 700 medarbetare. Siffrorna baseras på en analys av de företag som varslats, vilka projekt som tagits ut samt vilka som berörs av varslet både direkt och indirekt.

På måndagen meddelade även Måleriförbundet att man utökar sina stridsåtgärder och varslar ytterligare 14 hela företag. Varslet träder i kraft den 22 april kl 05:00.