Nyheter

Byggstrejken undanröjd

Sveriges Byggindustrier kommer att införa en ”ordning och reda försäkring” som garanterar arbetstagare att få minst avtalets lägstalön.

Byggnads och BI är nöjda med den lösnigen – och därmed är byggstrejken, som skulle brutit ut på tisdagen, avvärjd.

Efter ett års förhandlingar kring ett huvudentreprenörsansvar nådde BI och Byggnads på måndagskvällen en kompromiss. Förslaget innebär att Sveriges Byggindustrier kommer att införa en ”ordning och reda försäkring” som garanterar arbetstagare att få minst avtalets lägstalön.

–  Konflikten har aldrig handlat om att företagen inte velat ta ansvar, det gör vi redan i dag. Det viktiga är att enskilda företag inte kan ta ett ekonomiskt ansvar för andra företags åtaganden, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Den särskilda försäkringen finansieras av Sveriges Byggindustrier och garanterar att inga medarbetare står utan ersättning.  Alla anställda hos företag som är medlemmar hos Sveriges Byggindustrier eller företag som anlitats av Sveriges Byggindustriers medlemföretag har rätt att ansöka om ersättning. En särskild nämnd under ledning av en opartisk ordförande utreder först om alla andra möjliga vägar för att få ersättning är prövade. I annat fall går denna försäkring in.

–  Vi får nu ett huvudentreprenörsansvar som innebär att huvudentreprenören håller reda på vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och utreder misstanke om fusk. Däremot slipper vi ett solidaransvar som skulle innebära att företag tar ansvar för andra företags anställda. Detta i kombination med den lagstiftning om närvaroliggare som vi snart har på plats så kommer det att bli svårt för oseriösa aktörer att agera i byggbranschen säger Mats Åkerlind förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, i en kommentar. 

Detta är en stor seger som aldrig hade vunnits utan byggnadsarbetarnas samlade kraft, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

– Nu har vi satt spaden i backen för att åstadkomma något som många andra länder redan har gjort. Sverige behöver ett huvudentreprenörsansvar och det har vi fått nu. Byggnads medlemmar kan känna sig stolta, starka och trygga en dag som denna, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.