Nyheter

Bytte matbutiker mot fastighetsaffärer

Fredrik och Ola Thunell på Signum Fastigheter. Foto: Lasse Burell

Ola och Fredrik Thunell har gått från att sälja ett basbehov till ett annat. Efter många år som ICA-handlare har de sadlat om till bostadsutvecklare – med fokus på högkvalitativa designhus som ”den vanlige svensken” har råd med.
– Som livsmedelshandlare måste man effektivisera processer och kapa kostnader, det tar vi nu med oss in i bostadsbranschen, säger Ola Thunell, vd på Signum fastigheter.

Prismedvetenhet och kundfokus är a och o i livsmedelsbranschen. När de före detta ICA-handlarna Ola och Fredrik Thunell gått från mat- till bostadsaffärer, med sin nytänkande affärsmodell som ska göra det möjligt för ”den vanlige svensken” att bo i ett designhus, har de stor nytta av dessa erfarenheter.

– Som livsmedelshandlare måste man effektivisera processer och kapa kostnader, det tar vi nu med oss in i bostadsbranschen. Vi drivs av att omsätta ICA:s värderingar och kundfokus till denna extremt konkurrensutsatta bransch säger Ola Thunell, vd på Signum fastigheter.

Ola Thunell började inom ICA-koncernen på 1990-talet och jobbade inledningsvis med etablering av nya butiker. Han har också varit med och byggt upp en livsmedelskedja i Moskva, på konsultbasis.

– 1998 fick jag ta över min första Ica-butik, en konkurshotad butik i Karlstad. Totalt har jag och min fru drivit tre olika butiker i Värmland, säger Ola Thunell.

När han och hustrun sedan blev erbjudna att ta över ICA Kvantum i Vallentuna gick flytten för hela familjen, med fyra barn, till Stockholm. Bygget av familjens nya hus inspirerade till en ny karriär – och ett branschbyte där livsmedel ersattes med bostäder.

– Vi anlitade Willa Nordic för att bygga vårt nya hus. Jag fick stort förtroende för det byggbolag, LMR Bygg, som de anlitade för att bygga huset. Det slutade med att vi började prata nya affärsidéer, berättar Ola Thunell.

Pappa Ola, som fick med sig sonen Fredrik, bildade under sommaren 2014, tillsammans med Mikael Hultman på byggföretaget LMR Byggnads AB, Signum Fastigheter. LMR Byggnads har 30 års byggerfarenhet inom segmentet unika arkitektritade hus, och ansvarar idag för Signums byggverksamhet.

– Vi vill bygga högkvalitativa designhus för den breda massan. Kvalitet och design har hög prioritet för oss och för uppdraget har vi anlitat design- och arkitektbyrån Koncept, säger Fredrik Thunell, marknadsansvarig på företaget.

Ola och Fredrik Thunell har inspirerats av ICAs modell för effektivitet och kundfokus. Enligt dem är livsmedelskunder mer prismedvetna än bostadsköpare.

– Byggbranschen är konservativ. Sverige har bland de högsta byggkostnaderna i världen, processerna har inte effektiviserats på många år och det verkar vara okej att komma med tilläggskostnader till kunden.  Så kan man inte göra i livsmedelsbranschen. Där måste vi hela tiden titta på var och varför extra kostnader uppstår och hur vi kan kapa dem, säger Ola Thunell.

Genom att äga hela värdekedjan, från ax till limpa, är det lättare att effektivisera och driva kostnader ur systemet.

– När vi kontrollerar hela kedjan behöver vi inte sitta i knät på någon mellanhand utan vi kan gå till källan direkt och förhandla.

Signum har haft kunden i fokus när de tagit fram sina kalkyler. De har helt enkelt vänt på steken och ställt frågan: hur mycket kan till exempel ”polisen och sjuksköterskan” betala för ett hem med hög kvalitet och designfaktor i realiteten? Vad tjänar de och vad ställer banken för krav på dem?

Utifrån potentiella kunders betalningsförmåga har de sedan tagit fram en husserie i olika storlekar, där det egna byggföretagets hantverkare varit med i planeringen för att optimera konstruktionen och underlätta byggandet.

– Skelettet är detsamma i alla husserier. Vi förser det bara med ny keps. Eftersom vi håller en hög kvalitet från början har vi tagit bort alla tillvalsmöjligheter. Vi vet vad våra kunder vill ha och erbjuder till exempel vattenburen golvvärme, trä bakom gipsskivan och generösa takhöjder som standard, säger Fredrik Thunell.

Signum Fastigheter har nyligen ingått avtal med hustillverkaren Willa Nordic AB för att uppföra en ny husfabrik i småländska Stockaryd. Fabriken uppförs via det gemensamt ägda bolaget Signum Prefab, och ska stå klar första kvartalet 2019. I fabriken ska den nya husserien tillverkas i form av prefab-element.

– Fabriken blir den sista pusselbiten så att vi kan kontrollera hela värdekedjan och erbjuda både utveckling, markbolag, byggbolag och eget förvaltningsbolag, säger Fredrik Thunell. Willa Nordic står för kompetensen och Signum för effektiviseringen.

Signums första leverans av sin egen designhusserie blir till projektet Stenby Ängar i Eskilstuna. Koncept har skapat tre olika designlinjer för husserien; Snö, Skog och Sjö. På sikt kommer flerbostadshus (hyresrätter och bostadsrätter) att produceras i fabriken enligt samma tänk.

Målet för Signum Fastigheter, om 3-4 år, är att bygga 200 hem per år. Hittills har man uppfört flera projekt, bland annat Å-husen i Trosa, Brf Österskärs handel i Åkersberga och Park 21 i Sollentuna.

För Fredrik, uppvuxen i en handlarfamilj och med utbildning från ICA-skolan, var vägen egentligen utstakad. Men att jobba med bostäder är minst lika roligt som livsmedel, tycker han.

– Mat- och bostadskunder har ungefär samma krav och samma engagemang. Båda behoven talar till våra sinnen och känslor. Doft och syn är viktig och i slutändan handlar det om trygghet både när det gäller hur vi bor och vad vi stoppar i oss, säger Fredrik som själv beskriver sig som den designintresserade, säljinriktade entusiasten medan Ola är den lugna, erfarna företagaren och ekonomen. Vi kompletterar varandra bra, vi ger och tar.

Thunells har fortfarande kvar ICA-butiken i Vallentuna i familjen.

– För mig kändes det roligt att vara med och bygga upp ett eget företag istället för att förvalta en verksamhet, säger Fredrik.

Ola är nöjd med att ha vågat ta steget till en ny bransch – ihop med sonen.

– Vi var två vuxna och fyra barn som skulle samsas om en ICA-butik, så det var lika bra att jag hittade på något annat. Men jag åker gärna och plockar varor ibland när jag saknar den biten.