Campus Vallas B-hus får invändigt lyft

Campus Vallas B-hus får invändigt lyft
Tillsammans med Linköpings universitet genomför Akademiska Hus flera om- och nybyggnader på Campus Valla de kommande åren. Med sina fyrtio år på nacken har B-huset renoverats i olika omgångar och står nu inför upprustningens sluttetapp.
Tillsammans med Linköpings universitet genomför Akademiska Hus flera om- och nybyggnader på Campus Valla de kommande åren. Med sina fyrtio år på nacken har B-huset renoverats i olika omgångar och står nu inför upprustningens sluttetapp, i vilken Akademiska Hus investerar 46 miljoner kronor.

I höstas avslutade Akademiska Hus arbetet med att förvandla den nedlagda restaurangen Vallfarten till en ny universitetsklubb, som utgör en central del i en tydligare och mer välkomnande campusentré västerut mot Universitetsvägen i Linköping. Ett ytterligare steg i moderniseringen av befintliga byggnader på Campus Valla är att rusta upp B-huset.

Byggnaden från 1972 är näst efter A-huset den äldsta byggnaden på campus och med sina 35 000 m² också en av de största. Förutom labb, kontor, bibliotek innehåller B-huset lärosalar och allmänna ytor med café.

– I den pågående utvecklingen av Campus Valla är det lätt att bara se till de nya byggnationer som vi står inför. Upprustningen av B-huset är en minst lika viktig del i campusutvecklingen och innebär den sista etappen av byggnadens totala renovering, säger Lars Hagman, regiondirektör för Akademiska Hus Öst.

Senast B-huset genomgick en omfattande invändig ombyggnad var 2001. Nu är det kontorsdelen som ska anpassas efter dagens behov och krav. Ytan som kommer att beröras är cirka 5 600 m² och innefattar bland annat renovering av väggar, golv, tak och dörrar. En ändrad planlösning i kontorsmiljöer och trapphus öppnar upp för fler personliga möten. Renoveringen medför också att fem entréer öppnas upp och ökar tillgängligheten i fastigheten. Den nya datainstallationen med ny kabeldragning innebär ett stort lyft för B-husets datakapacitet. Man installerar också nya elcentraler, helt ny värme, ventilation och kyla samt ny belysning med närvarostyrning.

Ombyggnationen av B-huset börjar i april 2013 och beräknas vara klar i början av 2015.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet