Nyheter

Caroline Szyber utreds för bedrägeri

Caroline Szyber. Foto: Susanne Bengtsson

Caroline Szyber, ordförande i civilutskottet, och bostadspolitisk talesperson i Kristdemokraterna får lämna Kristdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott. Hon kommer att utredas för misstänkt bedrägeri, skriver Aftonbladet som granskat hennes tjänsteresor.

Caroline Szyber har haft ansvar för bostadsfrågor i Kristdemokraterna. Nu lämnar hon partistyrelsen. Detta efter att Aftonbladet granskat Caroline Szybers tjänsteresor. Enligt tidningen har skattebetalarna bland annat fått stå för tåg, traktamente, bilersättning och taxi till boende för henne och sambon i samband med ett privat bröllop. Totalt har tre resor, till Rom, Venedig och Västkusten, kostat riksdagen omkring 35 000 kronor, pengar som hon dock valt att betala tillbaka. 

Särskilda åklagarkammaren i Malmö ska utreda om Caroline Szybers förehavanden kan utgöra bedrägeri.

”Jag har redan tidigare betalat tillbaka de delar av ersättningen som jag borde betalat själv i samband med att min familj varit med på tjänsteresor och då jag kombinerat en tjänsteresa med en privat aktivitet. När jag nu dock ser att det fortfarande finns frågetecken kring en av de redan granskade tjänsteresorna har jag beslutat mig för att betala alla tre resorna privat, trots att jag mestadels har jobbat. Det får inte råda några tvivel om att jag har gjort rätt för mig och då är det bättre att jag betalar tillbaka för mycket”, skriver hon på sin blogg.

På onsdagskvällen stod det klart att Szyber får lämna partistyrelsen. 

– Hon är fortfarande kvar som riksdagsledamot, men lämnar sina förtroendeuppdrag internt, säger Martin Kits, pressansvarig hos Kristdemokraterna.

Enligt honom är beslutet taget i samförstånd med Caroline.

Partisekreterare Peter Kullgren kommenterar avhoppet i Aftonbladet:

– Efter er granskning kan vi konstatera att förtroendet för Caroline Szyber har skadats. 

”Jag har gjort fel och jag är genuint och uppriktigt ledsen för detta. Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt. Jag vill ödmjukt be om förlåtelse och understryka att de fel och misstag jag begått aldrig kommer att upprepas”, skriver Caroline Szyber.

Vem som kommer ha ansvar för de bostadspolitiska frågorna framöver är i nuläget inte klart.

– Det sker ju alltid förändringar i samband med ett val. Det blir en ny riksdagsgrupp och det kastas om i utskotten och bland olika placeringar. Det är oklart i nuläget vem som kommer bli bostadspolitisk talesperson, säger Martin Kits.
På fredagen kom även beslutet att Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen.