Nyheter

”Chocken över finanskrisen börjar släppa”

Under hösten bromsade bostadsmarknaden in rejält till följd av finanskris och lågkonjunktur. Men kanske är det på väg att vända. Svensk Fastighetsförmedlings mäklare rapporterar om ett större intresse för bostadsvisningarna.

— Nu ser vi tecken på att den initiala chocken över finanskrisen börjar släppa, säger Niclas Strahner, chef för extern kommunikation på Svensk Fastighetsförmedling.

Bostadsvisningarna under helgen den 10 och 11 januari var mer välbesökta än under december, rapporterar Svensk Fastighetsförmedlings mäklare i en intern undersökning.
— Alla vittnar om en ökad aktivitet på visningarna. Som på den gamla goda tiden, säger en, berättar Niclas Strahner.

Från Åkersberga rapporterar en mäklare om en ”markant skillnad” från i höstas, och att över 40 familjer kom till visningen av en bostadsrätt. Mäklare i Vällingby uppger att 20-30 procent fler besökare kom till visningarna jämfört med under hösten. Från Gustavsberg och Värmdö säger mäklarna att det i vissa fall har kommit 50 procent fler till visningarna än under december.
— Det är inte säkert att det blir en kraftig budgivning för det, men bara att folk är ute är en skillnad, säger Niclas Strahner.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare har också fått uppfattningen att det är fler som bor i hyresrätt som nu är ute och letar efter eget boende.
— Det kan bero på att de tycker att det läge att ta klivet nu när både räntor och priser har gått ner, säger Niclas Strahner.

Enligt Mäklarstatistik har medelpriset på bostadsrätter stått still under december och gått ner med två procent för villor.

Även försäljningen för Svensk Fastighetsförmedling ser ut att öka.
— Vi ser att vi säljer fler och fler bostäder. Bostadsmarknaden gick ner i omsättning efter finanskraschen, folk avvaktade och försäljningar tog längre tid. Men nu närmar vi oss mer och mer de försäljningsmål vi har, säger Niclas Strahner.

Även JM har noterat ett ökat intresse för nya bostäder. Den 4 januari hade JM Mellandagsvisning, en ny visningsdag med anledning av den tröga marknaden, där flera projekt hade öppet hus.

— Det var mycket välbesökt. Överraskande många dök upp och nu hoppas vi på många avslut från den dagen, säger Tomas Eriksson, pressansvarig på JM.

NCC har sett en positiv försäljningstrend för december jämfört med november.

– Det tror jag att man kan härröra till en lägre ränta och att vi har gjort flera aktiviteter själva, säger Erik Wikander, marknadschef på NCC Boende.

Däremot tycker han att det är för tidigt att uttala sig om att detta kan vara tecken på att bostadsmarknaden håller på att vända.

– Det är nu när vi går in i januari när visningarna kommer igång som vi ser vad räntesänkningen får för effekt, säger han.