Nyheter

Copperhill sålt till fyndpris

Home Properties tar över lyxhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre för 190 miljoner kronor — att jämföras med de 750 miljoner kronor som anläggningen kostade att bygga. Därmed blir det inte mycket kvar att dela på för fordringsägarna.

Sedan betalningarna ställdes in i slutet av februari har Ackordcentralen vd Mikael Kubu lett rekonstruktionsarbetet. Han berättar att förutsättningarna ändrades när den störste fordringsägaren blev svårt sjuk och avled under våren.

— Vi blev tvungna att hitta en ny ägare till verksamheten. Vi hade hoppats att kunna få betydligt mer för den här hotellfastigheten men marknaden har visat att så inte har varit möjligt, säger han.

Mikael Kubu betonar samtidigt att hotellfastigheten säljs i befintligt skick utan garantier.
— En hel del arbete kvarstår, vilket också påverkat priset.

Av den totala skulden på cirka 670 miljoner kronor är en till en prioriterad fordringsägare på 110 miljoner kronor, resten är till oprioriterade externa fordringsägare och det holländska ägarbolaget Evergreen.

Om tingsrätten fastställer ackordförslaget kommer den prioriterade skulden på 110 miljoner kronor samt 25 procent av skulderna till de externa fordringsägarna att betalas ut.
— Evergreen är beredd att göra avsteg och acceptera en avsevärt lägre procent förutsatt att övriga accepterar, säger Mikael Kubu.

Förutom Ackordcentralen har Nordia och Lindahl biträdit vid överlåtelsen. Nordia biträdde köparen genom advokaterna Henrik Wetzenstein och Marianne Eriksson och paralegal Sarah Netzler.

Lindahl biträdde säljarna genom bland andra advokat Michael Nyman och jur.kand Sara tillsammans med rekonstruktören Mikael Kubu, Ackordscentralen.

Karin Arnell / Affärsvärlden