Nyheter

Dalarna vill satsa på passivhus

I dag samlas bygg- och fastighetssektorn i Falun till Byggforum Dalarna 2009 där energieffektivisering och passivhusbyggande står högst på dagordningen. Landshövdingen Maria Norrfalk hoppas se fler klimatsmarta byggnader i länet.

– Intresset för Byggforum är rekordstort i år. 120 personer kommer att delta och vi tvingas tacka nej till folk, lokalen är full. Vi hade förväntat oss att locka omkring 50 personer, säger Per-Erik Sandberg på länsstyrelsens miljövårdsenhet.

I slutet av förra året tog Dalarna en klimatstrategi som siktar på att halvera energiförbrukningen i länet till 2050. Dessutom ska länet producera ett överskott av förnybar energi. För att det ska vara möjligt krävs en energieffektivisering på minst en procent i det befintliga byggnadsbeståndet. Dessutom måste nybyggda hus byggas så energisnålt som möjligt, helst på passivhusnivå.

– Vi behöver komma igång med byggandet i Dalarna och då tycker jag att vi ska bygga energi- och klimatsmart, säger Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Det givna samtalsämnet på Byggforum Dalarna 2009 i dag är därmed hur Dalarna, det kyligare klimatet till trots, kan få fler energisnåla hus.

– Vi har inte direkt några passivhus i Dalarna i dag, men hoppas att vi ska få igång byggandet i länet, säger Per-Erik Sandberg.