Nyheter

Danskar ger form till Lund

Danska arkitektbyrån Christensen & Co Arkitekter AS utformar Lunds nya förvaltningsbyggnad. Det blev nyligen klart när en arkitekttävling avgjordes.<br/> — Byggnaden har en egen identitet. Tillsammans med miljön runt omkring blir den både funkt

I juni 2009 bjöd Lunds kommun in till en projekttävling i samråd med Sveriges Arkitekter. Syftet var att få fram förslag till utformning av en ny förvaltningsbyggnad i kvarteret Kristallen, där fem av Lunds kommuns förvaltningar kan samlokaliseras. Tävlingsuppdraget omfattade även att lösa utformningen av platsen runt byggnaden. Fem arkitektkontor/team deltog i tävlingen.

Fjädern heter det vinnande förslaget från det danska arkitektkontoret. Byggnaden beräknas bli cirka 25 000 kvadratmeter.

— Vi tittade noga på de olika alternativen med många experter i allt från ekonomi till energi. Det här förslaget var bäst. Personligen tycker jag att det är det starkaste kortet rent arkitektoniskt också, säger stadsbyggnadsdirektören Inga Hallén, som också satt i juryn.

Ni efterlyste en profilbyggnad. Vad innebär det för er och varför är det här förslaget en profilbyggnad?
— Det ska vara en byggnad som är någonting annat men som ändå inordnar sig i miljön. Lundaborna ska också lätt våga sig in i byggnaden. Sedan är det en del saker som måste bearbetas. Fasaden mot parken är fin men fasaden mot perrongen får inte se ut som en baksida. Huset ska vara en solitär, en skulptur, säger Inga Hallén.

Förslaget ska nu bearbetas innan bygglov kan ges. Inga Hallén gissar att spaden kan sättas i jorden tidigast efter sommaren 2011. Kommunen siktar på att flytta in Luciadagen 2012.

— Vi gläder oss omåttligt. I dag är det så opraktiskt med förvaltningar utspridda på olika ställen, säger hon.