Krönikor & Debatt

”Därför väljer Byggnads splittring framför samverkan”

Claes Thunblad, ansvarig för sund konkurrens på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Claes Thunblad, ansvarig för Sund konkurrens på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Byggnads förklarade sitt avhopp från Sund konkurrens i debatt-artikeln Därför lämnar vi Forum för sund konkurrens. Här kommer nu en replik från Claes Thunblad, nationell samordnare för Sund konkurrens på Byggföretagen.

Byggföretagens motpart Byggnads lämnar samarbetet Sund konkurrens och schyssta byggen. Enligt förbundsordförande Johan Lindholm har Byggnads fattat beslutet eftersom ”Byggföretagens ansvar sträcker sig till att anordna seminarier en gång om året.”

Byggföretagen beklagar det uppskruvade tonläget från Byggnads ledning i Stockholm.   

Även om Byggföretagen och Byggnads i enskilda fall kan vara oense om hur kollektiv­avtalet ska tolkas finns det ute på arbetsplatserna en gemensam syn över att lagar och regler ska följas. Under de senaste fem åren har Byggföretagen och Byggnads gemensamt förflyttat frågan kring sund konkurrens framåt.

Påtryckningar hos regeringen och riksdag har gjort att arbetskriminaliteten kommit högre upp på dagordningen. Parternas växelvisa dragningar har bland annat lett fram till att den tidigare S-regeringen tog initiativ till de nya A-krimcentren. Därutöver har Byggföretagen skärpt sina medlemskriterier, finansierat Byggmarknadskommissionen och tagit fram en rad utbildningar kopplade till sund konkurrens. 

Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet. Men vi stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder. Vi är stolta över att branschen bidrar med drygt 40 miljarder årligen i skatteintäkter till den välfärden. Vi är stolta över att branschen sysselsätter mer än 300 000 personer i ett bistert konjunkturläge.  

Vi på arbetsgivarsidan har vant oss vid beskyllningar om att Byggföretagen inte gör vad vi kan för att stoppa fusket – inte minst veckorna innan avtalsrörelse. Därför önskar vi Byggnads välkomma tillbaka till Schyssta byggen och sund konkurrens när agitationen spelat ut sin roll. Samverkan är alltid mer konstruktivt än splittring.

/Claes Thunblad Nationell samordnare sund konkurrens, Byggföretagen