Nyheter

De är nominerade till Plåtpriset 2018

En skola, en äggbastu, ett infillbostadshus, ett stadsradhus och ett auditorium är alla nominerade till utmärkelsen Plåtpriset 2018.
Prisets syfte är att uppmuntra och hylla innovativa och hållbara metallfasader. Det delas ut under arkitekturevenemanget PLÅT18 den 8 mars på Slagthuset i Malmö.

Plåtpriset är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen delas ut en gång per år i samband med arkitekturevenemanget PLÅT. Samtliga byggnader kommer då också att presenteras av respektive arkitekt.

Årets nominerade metallfasader är en mix av monolitiska volymer och vackra materialkombinationer, glimmande metaller men ändå i ett dämpat och i respektfullt samspel med sin omgivning.

Vinnarna får förutom äran, motta ett unikt pris skapat av den internationellt erkända metallkonstnären Marie Louise Kold.

PLÅT är ett evenemang tillägnat metallfasader och framtidens arkitektur.
Seminariedagens syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. 

De nominerade till Plåtpriset 2018 är:

Långbrodalsskolan, Älvsjö
Material: Titanzink
Arkitekt: Niras arkitekter
Beställare: Sisab

Humanistiska teatern, Uppsala
Material: Aluminium
Arkitekt: White
Beställare: Akademiska hus

Solar Egg, ursprung Kiruna men nu på turné
Material: Rostfritt stål
Arkitekt/konstnär: Bigert & Bergström
Beställare: Riksbyggen

Etaget, Stockholm
Material: Koppar
Arkitekt: Kjellander Sjöberg
Beställare: Tobin Properties

Zenhusen, Stockholm
Material: Rosttrögt stål
Arkitekt: C.F. Møller
Beställare: Byggnadsfirman Erik Wallin